Države u 2018. kupile 74% više zlata nego prethodne godine – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Države u 2018. kupile 74% više zlata nego prethodne godine

Potražnja centralnih banaka za zlatom porasla je u prošloj godini na najviši nivo od 1971. godine, objavio je portal Svetskog veće zlata.

Centralne banke tokom 2018. kupile su 651 tonu zlata, što je povećanje kupovine u odnosu na 2017. za 74 odsto.

Na taj način centalne banke su osigurale oko 34 hiljade tona trenutnih rezervi zlata, što predstavlja najviši nivo osiguranja u poslednjih 48 godina, piše Novac.hr.

“Kupovina zlata pomoći će bankama da diverzificiraju svoju deviznu imovinu u vreme političke nestabilnosti i signaliziraju rastuće poverenje u vrednost zlata” navodi se u analizi Bloomberg.

Političkim rizicima neki analitičari, razmatrajući razloge povećane potražnje za zlatom, dodaju i strah od izbijanja nove svetske privredne i finansijske krize.

Svetsko veće zlata navodi da su iskazane potrebe centralnih banaka za zlatom u 2018. bile 4.345 tona, uz povećanje od 186 tona u odnosu na pretprošlu godinu. Najveći deo svetskih rezervi zlata drže američke Federalne rezerve.

Najaktivnije na tržištu prošle godine bile su ruska i turska centralna banka koje su kupile 273 tone, odnosno 51 tonu zlata. Ponašanje ruske centralne banke povezuje se s planom te institucije da dodatno smanji izloženost prema dolaru kako bi se amortizovale sankcije koje su SAD i evropski saveznici uveli Moskvi.

Cena zlata na svetskom tržištu porasla je u posljednja tri meseca devet odsto na trenutnih 1.321 dolara za uncu. Procenjuje se da su središnje banke prošle godine za povećanje rezervi zlata potrošile 22 milijarde i 700 miliona dolara.

Tags
Back to top button