Sberbank: Dospeli dug porastao zbog restrukturiranja velikog trgovačkog lanca – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Sberbank: Dospeli dug porastao zbog restrukturiranja velikog trgovačkog lanca

Iznos dospelog neplaćenog duga prema Sberbanci povećan je u januaru ove godine za 73 milijarde rubalja (oko 7,25 milijardi kuna), pokazuju izveštaji te kreditne institucije za prošli mesec, a ta najveća ruska državna banka saopštila je da je razlog njegovog rasta restrukturiranje velikog međunarodnog trgovačkog lanca, što ruski mediji povezuju s Agrokorom.

Prema Sberbankovom saopštenju, jedan od činioca koji je uticao na rast zakasnelih plaćanja je “postupak planiranog restrukturiranja duga velikog međunarodnog trgovca na malo”, te je taj rast u tom smislu privremen.

“Taj postupak je sada u fazi sprovođenja, ranije smo objavili njegove parametre. Taj proces je prilično dugotrajan. U tom smislu, rast iznosa dospelog duga zaista je posledica činjenice da smo u određenoj fazi završetka tog restrukturiranja. Ne možemo reći da je to restrukturiranje dovršeno. U javnom prostoru ne možemo otkriti ime kompanije bez pristanka druge strane, pa smo odabrali ovaj obrazac kako bismo razumeli o kome govorimo”, objasnili su predstavnici banke.

Udeo dospelog a neplaćenog duga u portfelju banke iznosi 2,5 posto, što je znatno niže od proseka ostalih ruskih banaka, koji je iznosio 7,5 posto na dan 1. januara 2019. godine, naveli su u Sberbanci.

Tags
Back to top button