Mali akcionari PKB traže svoje akcije – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Mali akcionari PKB traže svoje akcije

Grupa malih akcionara, bivših radnika i penzionera PKB Korporacije, podnela je Privrednom sudu u Beogradu tužbu jer nisu mogli da ostvare svoje zakonsko pravo na besplatne akcije ostvarene po osnovu radnog staža u toj firmi.

“Tužbom je obuhvaćena i Republika Srbija, odnosno Ministarstvo privrede, jer je država od 2016. preuzela vlasništvo nad Korporacijom. Inače, besplatne akcije po članu 342 Zakona o privrednim društvima, proizilaze iz društvenog kapitala tog preduzeća, ali je malim akcionarima uskraćen uvid u dokumentaciju iz koje bi ustanovili iznose svojih pojedinačnih udela”, izjavio je za Danas advokat Udruženja penzionera i bivših radnika PKB-a Saša Gemaljević, koji je u njihovo ime podneo tužbu.

Prema njegovim rečima, mali akcionari su se u više navrata obraćali bivšoj firmi i tražili ostvarivanje tog svog prava, ali su se u Korporaciju oglušili o te zahteve. Gemaljević ističe da će na Skupštini PKB-a, najavljenoj za danas, predstaviti elemente tužbe, a nada se da će nakon toga mirnim putem i bez suda biti pronađeno rešenje za ostvarivanje zahteva malih akcionara.

Tags
Back to top button