Evropska komisija oštro snizila prognoze rasta EU i evrozone – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Evropska komisija oštro snizila prognoze rasta EU i evrozone

Evropska komisija je danas oštro smanjila prognoze privrednog rasta Evroske unije i evrozone za ovu i narednu godinu zbog očekivanog usporavanja u najvećim zemljama bloka, izazvanog globalnim trgovinskim tenzijama i narastanjem javnog duga.

U svojim kvartalnim ekonomskim prognozama, izvršna vlast EU je takođe revidirala projekciju inflacije za 19-člani valutni blok za sledeću godinu, i očekuje da će ona biti niža od predviđanja Evropske centralne banke, što će verovatno iskomplikovati plan banke o povećanju kamatne stope u ovoj godini, izveštava Rojters.

Komisija očekuje usporavanje rasta evrozone na 1,3 odsto ove godine u odnosu na 1,9 odsto u 2018, a potom očekuje da će se on oporaviti 2020. godine na 1,6 odsto.

U prethodnom izveštaju o izgledima privrednog rasta, objavljenom prošlog novembra, Komisija je predviđala ekspanziju bruto domaćeg prozivoda (BDP) evrozone od 1,9 odsto ove godine i od 1,7 odsto u 2020. godini.

Kada je reč o 27-članoj EU (bez Britanije koja planira da napusti blok u martu), očekuje se da će rast usporiti na 1,5 posto u ovoj godini sa 2,1 odsto iz 2018.

Prema projekciji Komisije, privredni rast Nemačke, najveće evropske ekonomije, usporiće na 1,1 posto u tekućoj godini sa prošlogodišnjih 1,5 procenata. Prethodno je prognozirano da će nemački BDP u 2019. zabeležiti rast od 1,8 posto.

Francuskoj, Italiji, Španiji i Holandiji se takođe predviđaju manje stope rasta, s tim što će, po oceni Komisije, Italija biti najsporija ekonomija u celoj EU sa rastom od samo 0,2 odsto u ovoj godini.

Komisija je navela globalne trgovinske tenzije i usporavanje Kine kao glavne kočnice za ekonomiju EU, ali kao jedan od uzroka usporavanja pominje i obnovljenu zabrinutost u pogledu održivosti duga, uglavnom u Italiji.

Rojters podseća da je ECB u svojim poslednjim projekcijama, objavljenim u decembru, prognozirala rast evrozone od 1,7 odsto za ovu godinu.

Agencija ocenjuje da je dodatni razlog za zabrinutost ECB-a predviđanje Komisije da će inflacija u evrozoni u 2019. godini iznositi 1,4 odsto, što je ispod procene centralne banke od 1,6 procenata, i još dalje od njenog targeta od blizu 2,0 posto.

Kreatori monetarne politike ECB-a su u decembru najavili da će njihove nove prognoze u martu verovatno biti revidirane naniže.

Tags
Back to top button