Ako Hrvatska izgubi spor, moraće da plati odštetu od milijardu dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Ako Hrvatska izgubi spor, moraće da plati odštetu od milijardu dolara

Mađarska kompanija MOL u postupku protiv Hrvatske pokrenutom 2013. godine na Arbitražnom sudu u Vašingtonu traži odštetu od milijardu dolara.

Iako se i dosad znalo da Mađari traže veliki novac, a brojke koje su se vrtele u javnosti spominjale su milijardu kuna (oko 154 miliona dolara), pravu sumu, koja predstavlja neugodno iznenađenje i rekordno traženje odštete, izneli su izvori bliski advokatskoj kući Dechert koja zastupa MOL, a potom su i objavljeni u specijalizovanom časopisu za pravo CEE Legal Matters.

Postupak u Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID) pokrenuo je MOL krajem 2013. godine pod tvrdnjom da Hrvatska nije poštovala obveze iz glavnog ugovora o gasnom poslovanju i dodataka, piše Večernji list.

Sam proces u glavnom američkom gradu završen je prošlog leta, a obe strane su iznele svoju argumentaciju i ispitale svedoke i eksperte.

Sada se čeka odluka suda koja će pokazati hoće li i koliko Hrvatska morati da plati MOL-u jer o konačnoj odšteti odlučuju arbitri.

Ako arbitražno veće stane na mađarsku stranu, to će nesumnjivo biti veliki udarac za Hrvatsku.

Tags
Back to top button