Vlasnik kripto-menjačnice umro, niko ne može da dođe do 190 miliona dolara – Bankar.rs
SVE VESTI

Vlasnik kripto-menjačnice umro, niko ne može da dođe do 190 miliona dolara

QuadrigaCX, najveća kanadska bitkoin menjačnica izgubila je promet klijenata s eksternog novčanika vredan 190 miliona dolara u šest različitih kriptovaluta.

Kako se navodi u izveštaju Vrhovnog suda savezne države Nova Škotska u Kanadi, izgubljeni podaci odnose se na valute bitkoin, bitkoin keš, bitkoin keš SV, bitkoin gold, lajtkoin i etereum, navodi CNN.

Naime, preminuli osnivač i izvršni direktor kompanije Džerald Kotena bio je zadužen za kontrolu podataka i jedini je imao pristupni ključ za eksterni kripto-novčanik. Nakon njegove smrti, supruga Dženifer Robertson saopštila je kako kompanija nije u mogućnosti da pristupi sistemu jer niko osim njenog muža nema potrebne pristupne podatke.

Do ovog nesrećnog slučaja došlo je upravo zbog neadekvatnog upravljanja celim sistemom korisničkih fondova. Iako većina digitalnih kripto-menjačnica koristi ovakav sistem kako bi se zaštitila od hakerskih napada i krađe podataka, ova kanadska kompanija je napravila jednu od najvećih grešaka i nije kreirala sistem u kojem postoji više potpisa kojima se može pristupiti eksternom disku.

U njihovom slučaju osnivač i glavni direktor bio je jedina odgovorna osoba za nadzor podataka, a s obzirom da je preminuo, niko drugi nije mogao da pristupi podacima kojima je on upravljao.

Njegova supruga je zbog ovog slučaja potražila i pomoć stručnjaka koji je trebalo da pristupi suprugovom sistemu, ali bezuspešno.

Tags
Back to top button