Erste banka emitovala dvogodišnje dinarske obveznice – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESVE VESTI

Erste banka emitovala dvogodišnje dinarske obveznice

Erste banka objavila je juče javni poziv za upis i uplatu dugoročnih dinarskih korporativnih obveznica. Ponuda je namenjena unapred poznatim kupcima – profesionalnim investitorima, a nakon listiranja na Beogradskoj berzi biće dostupna i ostalim pravnim i fizičkim licima.

Obveznice će biti izdate po nominalnoj vrednosti od 10.000 dinara, sa rokom dospeća od dve godine i jednog dana, a ukupno će biti ponuđeno obveznica u maksimalnoj vrednosti 3,5 milijardi dinara. Kamatna stopa je varijabilna i iznosi tromesečni belibor plus 1%.

“Erste banka se, nakon veoma uspešne emisije 2012. godine, po drugi put odlučila na ovaj korak u cilju podrške razvoju tržišta kapitala, kao i diversifikacije izvora za obezbeđenje likvidnosti banke. Tada pionirski korak za naše tržište pokazao nam je da postoji veliko interesovanje za ulaganje u obveznice stabilnih i perspektivnih banaka, pa i ovoga puta očekujemo da će ponuđeni uslovi privući veliki broj investitora. Dodatno, verujemo da ćemo širenjem lepeze emitovanih obveznica pospešiti razvoj domaćeg tržišta kapitala i sekundarnog tržišta dužničkih hartija od vrednosti”, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke.

U poslednjoj deceniji ovo će biti četvrta emisija korporativnih obveznica izdatih od strane komercijalnih banaka, od čega će dve emisije biti obveznice Erste banke.

Obveznice će biti listirane na Beogradskoj berzi i sekundarno trgovanje će biti moguće na regulisanom tržištu Beogradske berze i na vanberzanskom tržištu.

Tags
Back to top button