Mali: Dobre rezultate potvrdio i MMF – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Mali: Dobre rezultate potvrdio i MMF

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ga veoma ohrabruju podaci o stanju u državnoj kasi, jer su dokaz da je privreda Srbije na pravcu ekonomskog oporavka, a dobre rezultate potvdila je i misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja trenutno boravi u Srbiji.

„Treću godinu zaredom smo u plusu, a posebno me ohrabruju podaci o prihodima budžeta u januru ove godine. Planirali smo da nam suficit bude oko 7,8 milijardi dinara, odnosno oko 65 miliona evra, a rezultat je tri puta bolji, ostvareno je 23,6 milijardi dinara“, rekao je ministar gostujući na RTS-u i dodao da su bolji i prihodi i naplata, da je veća privredna aktivnost.

„To govori da je Srbija na pravom putu oporavka i rasta i daje nam za pravo da budemo optimisti za celu 2019. godinu. Sada vidite koliko je bilo važno pokrenuti reforme i koliko su vidljivi rezultati“, rekao je ministar.

On je istakao da ako se sa ovakvim prilivima u budžet nastavi, „razmišljamo o novom povećanju plata i penzija u ovoj godini“.

Mali se osvrnuo i na boravak misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja sutra zvanično završava misiju u Beogradu.

MMF tokom posete razmatra sprovođenje programa makroekonomskih i strukturnih reformi koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politika. Taj program je odobren Srbiji u julu 2018, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

„Dva su cilja dolaska MMF. Jedan je da se potvrde rezultati iz 2018. godine, a drugi da se definišu ciljevi za 2019. godinu. Važno je da je MMF potvrdio dobre rezultate za 2018. godinu, a to su visoka stopa privrednog rasta od oko 4,4 odsto u prošloj godini, što nas svrstava u najbrže rastuće ekonomije Evrope, zatim stopa nezaposlenosti koja je u oktobru 2018. godine iznosila 11 odsto“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, u dogovoru sa MMF, ostaje da se dalje nastavi rad na strukturnim reformama, prvenstveno u oblasti reforme javnih preduzeća, kao i javnog sektora.

„Primera radi, 2012. godine ukupni gubici javnog sektora bili su preko 60 milijardi dinara, a 2017. bili smo u dobitku, sva javna preduzeća ostvarila su prihod veći od 20 milijardi dinara. To je velika promena, bolje se radi, ali postoji prostor da se unapredi upravljanje. Ostaje da se radi na poboljšanju javne administracije, jer je građanima potrebna administracija koja je efikasnija i bolja. Insistiramo na E-upravi, a radimo i na reformi Poreske uprave“, kazao je on.

Za ministra je veoma važno i to što smo usvojili brojne reformske zakone.

„Krajem godine smo usvojili reformske zakone, koji rasterećuju privredu, smanjili smo opterećenje na zarade i sada preostaje da vidimo na koji način će privreda to osetiti. Cilj je da poslovni ambijent bude još atraktivniji, a naš zadatak je da stvorimo uslove za još više radnih mesta i doprinesemo još većem rastu našeg BDP-a u budućnosti“, rekao je Mali.

Ministar se osvrnuo i na status Komercijalne banke, čije je rešavanje takođe deo aranžmana sa MMF-om, rekavši da se ove nedelje očekuje izbor savetnika za izbor strateškog partnera.

„Mi ćemo tokom ove nedelje imati potpisan sporazum sa savetnikom koji će nam pomoći da sagledamo strateške opcije i kako raditi sa Komercijalnom bankom u budućnosti. Prošle godine smo bili uspešni, našli smo partnera i za RTB Bor, to je velika stvar, posle više decenija lutanja. Partnera smo našli i za Aerodrom „Nikola Tesla“, partnera imamo i u železari. Hoćemo da vidimo i na koji način da pronađemo i strateškog partnera i za Komercijalnu banku. Ideja nam je da država izlazi iz onih delatnosti gde nije potrebno da bude i da se skoncentrišemo na pravljenje okruženja koje će biti podsticajno za razvoj privatnog, kao i državnog sektora“, kazao je Mali.

Ministar je na pitanje o tome da li se sa MMF-om razgovaralo o mogućoj ekonomskoj krizi odgovorio potvrdno.

„Svakodnevno se bavimo time, jer Srbija je deo sveta. Imate krizu i na Srednjem i Dalekom istoku, Venecueli. To su šokovi koji mogu da dovedu do ekonomske krize. Ono što je za građane važno da znaju je da je Srbija danas mnogo otpornija i ekonomski snažnija nego što je bila pre par godina, tako da smo mnogo spremniji za bilo kakvu potencijalnu ekonomsku krizu. Strukturne reforme nam daju mogućnost da budemo još jači i otporniji“, rekao je Mali.

On se osvrnuo i na dešavanja tokom protesta protekle subote u Beogradu, kada su se u centru grada pojavila vešala.

„Osudio bih ono što se dogodilo u subotu u Beogradu. Prvi put posle 78 godina pojavila su se vešala na Terazijama. To su uradili neki koji žele da vešaju one koji drugačije misle od njih. Mislim da to nije dobra politika, niti dobar primer i to nije ono što Srbiji treba u ovom trenutku“, zaključio je Mali.

Tags
Back to top button