Kompanija Lazard savetnik za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESVE VESTI

Kompanija Lazard savetnik za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku

Ministarstvo finansija saopštilo je da će međunarodna kompanija Lazard biti savetnik za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku. S tom kompanijom, ministarstvo će u sredu potpisati ugovor.

Privatizacija Komercijalne banke bila je jedna od tema razgovara čelnih ljudi Ministarstva finansija sa predstavnicima Misije MMF-a koji borave u Srbiji.

Ranije danas, ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da će tokom ove nedelje biti potpisan sporazum sa savetnikom koji će pomoći da se sagledaju strateške opcije, šta i kako raditi sa Komercijalnom bankom u budućnosti.

“Prošle godine smo bili uspešni i našli smo partnera i za RTB Bor i za Aerodrom Nikola Tesla. Hoćemo da vidimo i na koji način da pronađemo strateškog partnera i za Komercijalnu banku. Ideja nam je da država izlazi iz onih delatnosti gde nema potrebe da bude i da se koncentrišemo na pravljenje okruženja koje će biti podsticajno i za privatni i državni sektor”, rekao je Mali.

Kompanija Lazard bila je i savetnik u privatizaciji Aerodroma Nikola Tesla, podsećaju mediji.

Republika Srbija je većinski vlasnik i ima 41,7 odsto vlasništva u Komercijalnoj banci.

Pored države, deo vlasništva ima Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i The International Finance Corporation (IFC), deo Svetske banke, kao i dva fonda koji svi zajedno imaju vlasničko učešće od 41, 4 procenta.

Udeo u vlasništvu ima i nekoliko preduzeća koja drže nešto više od po jedan posto, a ostatak čine mali akcionari.

Tags
Back to top button