Evo ko i koliko koristi pametne telefone – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Evo ko i koliko koristi pametne telefone

Evrostat je pod predmetom „poverenje, bezbednost i privatnost“ objavio podatke o tome koliko se štite pametni telefoni po zemljama članicama EU. Pošto postoje u bazi i podaci za Srbiju, ali i za korišćenje pametnih telefona po starosnim grupama, ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija, izlistao je samo podatke o korišćenju (ne i o zaštiti) pametnih telefona prema starosti korisnika.
“U Srbiji je u 2018. koristilo pametne telefone 58% od ukupnog broja stanovnika. Manji udeo imali su Bugarska, Rumunija i BiH, a isti kao i mi Portugalija. Na Kosovu i Metohiji se ovi telefoni koriste mnogo više nego u Srbiji, i više od evropskog proseka”, naveo je Zdravković.
Dodaje da se upotreba pametnih telefona smanjuje sa starošću stanovnika, te ih koristi 75% stanovnika EU, ali u rasponu između 94% uzrasta od 16 do 24 godina do 38% uzrasta od 65 do 74 godina.
“Izgleda da u Srbiji stanovništvo mentalno brže stari pošto je ovaj odnos 88% prema 15%. Mladi nam imaju uporediv udeo sa vršnjacima u EU, ali nam zato starije stanovništvo sporije usvaja nove tehnologije. Iz perspektive aktuelnih javnih afera sa fotografijama i porukama poznatih osoba, niži udeo korisnika pametnih telefona od evropskog proseka i nije tako loš, posebno u situaciji kada zaštita ličnosti i privatnosti u Srbiji baš i nije na nekom visokom nivou”, kaže Zdravković.
Pošto nove informacione tehnologije napreduju vrtoglavom brzinom, a ljudi su sve površniji, možda je ovako nizak procenat korisnika pametnih telefona kod starijih generacija prednost a ne zaostatak, zaključuje Zdravković.
Tags
Back to top button