Bugarska odobrila izgradnju Turskog toka – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Bugarska odobrila izgradnju Turskog toka

Bugarska kompanija Bulgartransgaz donela je konačnu odluku o investiranju u projekat izgradnje gasovoda Turski tok, kojim će se transportovati ruski gas od njene granice sa Turskom do Srbije, izveštava Rojters.

Odluka je doneta nakon što je Bulgartransgaz prikupio obavezujuće ponude od tri kompanije, među kojima je i Gazprom, za proširenje bugarskog sistema za tranzit gasa.

“Imamo jako dobre vesti. Ekonomski test za projekat proširenja gasne mreže uspešno je završen” – izjavila je u parlamentu bugarska ministarska za energetiku Temenuška Petkova.

Bugarski “Dnevnik” je preneo izjavu Petkove da će prihodi te zemlje od naknada za tranzit gasa kroz novi gasovod premašiti 360 miliona leva godišnje. Bulgartransgaz je prošlog meseca raspisao tender u iznosu od 2,29 milijardi leva za izgradnju novog, 484 km dugačkog gasovoda od kompresorske stanice Nova Provadija do granice sa Srbijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da će izgradnja nastavka gasovoda Turski tok kroz Srbiju, od Rusije preko Turske i Bugarske, početi u narednih nekoliko nedelja, a možda čak i u narednih nekoliko dana. On je u intervjuu za RIA Novosti u Davosu, rekao da su Rusija i Srbija nadomak usaglašavanja konačne cene izgradnje nastavka tog gasovoda, u koji će Rusija uložiti 1,4 mlrd USD. Takođe, rekao da je cena ruskog gasa za Srbiju veoma dobra, podseća Nova ekonomija.

“Imamo dobru cenu za taj gas. Kvalitet gasa je isto dobar. Saradnja sa Gazpromom je takođe dobra” – istakao je srpski predsednik.

Šef ruskog Gazproma Aleksej Miler potvrdio je ranije da će produžetak gasovoda kroz Srbiju biti izgrađen do kraja 2019. godine. Gasovod će ići od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom, dužinom od 403 kilometra.

Tags
Back to top button