Stevanović u kinesko – beloruskom Industrijskom parku: Razmena iskustva za park u Smederevu – Bankar.rs
SVE VESTI

Stevanović u kinesko – beloruskom Industrijskom parku: Razmena iskustva za park u Smederevu

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović obišao je danas kinesko – beloruski Industrijski park „Veliki kamen“, najveći projekat stranih investicija u Belorusiji i važan simbol saradnje Pekinga i Minska u okviru projekta „Jedan pojas – jedan put“.

Stevanović, koji predvodi delegaciju Srbije u poseti Minsku povodom zasedanja Međuvladine komisije Srbija – Belorusija, sastao se i sa rukovodstvom ovog industrijskog parka, kako bi razmenili iskustva, budući da je u planu izgradnja srpsko-kineskog industrijskog parka u Smederevu.

Park „Veliki kamen“ je ekološki grad za inovativna preduzeća sa visokim izvoznim potencijalom, posebnim pravnim statusom i optimalnim uslovima za poslovanje. Potpunom realizacijom projekta, obuhvatiće industrijske i stambene oblasti sa relevantnom infrastrukturom, centrom za istraživanje i razvoj, kancelarijskim prostorom, trgovinama i prostorijama za zabavu.

Stevanović se, tokom posete Minsku, sastao i sa zamenicom direktora u Nacionalnoj agenciji za investicije i privatizaciju, Polinom Tolstik, sa kojom je razmenio iskustva, kako bi se sagledale mogućnosti za saradnju.

On je Tolstikovu upoznao sa zakonskim okvirom kada je reč o investicijama u Srbiji, kao sa nedavno donetim Uredbama o privlačenju investicija, uključujući i nove uredbe u oblasti turizma i poljoprivrede.

Tolstikova je rekla da su zadaci agencije pozicioniranje zemlje kao profitabilne investicione destinacije, investiranje prvenstveno u visokotehnološkim i industrijama s visokom dodatnom vrednošću, kao i stvaranje efikasnog sistema komunikacije stranih investitora sa beloruskim kompanijama i državnim organima.

Tags
Back to top button