Stevanović pozvao beloruske privrednike da ulažu u Srbiju – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Stevanović pozvao beloruske privrednike da ulažu u Srbiju

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Dragan Stevanović pozvao je danas u Minsku beloruske privrednike da ulažu u Srbiju, ističući da je naša zemlja uspešno sprovela reforme i da su uslovi na tržištu dobri.

Na sastanku kojem je prisustvovalo oko 50 privrednika Srbije i Belorusije, Stevanović je ukazao da dve zemlje imaju tradicionalno dobre odnose, a samim tim i obostrani interes za značajno unapređenje bilateralne saradnje.

Prema njegovim rečima, u periodu od januara do novembra 2018. godine, obim spoljnotrgovinske razmene je iznosio 122,6 miliona dolara, što je za 33,1 odsto više u odnosu na isti period 2017.

“Nema sumnje da je većem međugodišnjem obimu trgovinske razmene doprineo i susret na najvišem nivou u 2017. godini, kada je predsednik Aleksandar Vučić na poziv predsednika Aleksandra Lukašenka posetio Minsk. Tom prilikom je dat pozitivan impuls ekonomskoj saradnji, rastu trgovine, a određeni su i dalji pravci saradnje”, rekao je Stevanović, koji predvodi delegaciju Srbije povodom sutrašnjeg zasedanja Mešovite komisije dve zemlje.

On je dodao da upravo ovakvi sastanci omogućavaju privredi da nađe put i interes, a zadatak države je da obezbedi logistiku.

Ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Belorusije Vladimir Koltovič, koji je i predsednik beloruskog dela Mešovite komisije, naglasio je da ima prostora za povećanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Navodeći da sastanak predstavlja efikasan teren za razmenu ideja poslovnih krugova dve zemlje, on je istakao da je cilj podrška zajedničkim preduzećima i stvaranje uslova za nove kanale uzajamne saradnje.

Tags
Back to top button