Đorđević: Do kraja 2019. godine u Srbiji primena novog šifrarnika zanimanja – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Đorđević: Do kraja 2019. godine u Srbiji primena novog šifrarnika zanimanja

Poslodavci u Srbiji do kraja godine treba da ažuriraju zanimanja svojih radnika u skladu sa novim, jedinstvenim kodeksom šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti u rada, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

“Vlada Srbije je u julu 2018. godine usvojila novi šifrarnik zanimanja koji je počeo da se primenjuje od 1. januara ove godine i omogućio poslodavcima da prilikom registracije radnika mogu da unose i nova zanimanja”, rekao je Đorđević novinarima posle predstavljanja tog dokumenta u Privrednoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, novim šifrarnikom je obuhvaćeno 3.640 zanimanja i kvalifikacija, a njegov deo su i šifrarnici država, opština i naselja u Srbiji.

“Ovo je dobra vest za sve građane naše zemlje čija zanimanja nisu do sada bila prepoznata. Nažalost, od 1990. godine šifrarnik zanimanja u Srbiji nije ažuriran, iako su se tokom industrijske revolucije pojavila mnoga nova zanimanja. Sada je to učinjeno”, kazao je ministar.

Đorđević je rekao da su se glavni problemi izrade šifrarnika zanimanja u Srbiji odnosili na nedovoljno istražene potrebe poslodavaca, kao i na nemogućnost da mladi koji su studirali u inostranstvu nostrifikuju diplome u Srbiji.

“Ta zanimanja za koja su se oni školovali, u Srbiji jednostavno nisu postojala. Iz tog razloga je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja još u decembru 2017. godine donelo odluku da što pre izradi i ažurira novi šifrarnik”, ukazao je on.

Prema rečima ministra, novi jedinstveni kodeks šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada daće pozitivne rezultate u reformi obrazovanja u Srbiji, kao i u procesu uvođenja dualnog obrazovanja.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zadužena za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić Garić kazala je da će novi šifrarnik zanimanja povećati šanse mladih da se zaposle u Srbiji.

“Reč je o kodeksu šifara koji smo čekali više decenija i koji će omogućiti da sve kvalifikacije kao formalno priznavanje nečijeg zanimanja budu na adekvatan način i prepoznate”, rekla je Grujić Garić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović ocenio je da je donošenjem novog šifrarnika zanimanja popunjena “velika pravna praznina” u oblasti rada.

“Ovaj dokument je usklađen sa međunarodnim standardima i zahtevima koje ima domaća privreda, a na taj način moguće je pronaći potpun odgovor na to šta su realne potrebe tržišta rada u Srbiji”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, NSZ će svoje evidencije uskoro u potpunosti uskladiti sa novim, jedinstvenim kodeksom šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada.

“To će nam omogućiti da imamo bolji i jasniji pregled lica koja traže posao”, ocenio je Martinović.

Tags
Back to top button