Ministar Mali započeo razgovore sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Ministar Mali započeo razgovore sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda

Delegacija Ministarstva finansija, predvođena ministrom Sinišom Malim, sastala se danas sa delagacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Džejms Rouf, a koja u Beogradu boravi do 5. februara.

Na sastanku je bilo reči o realizaciji ciljeva iz programa Instrument za koordinaciju politika, koji je počeo da se sprovodi u julu 2018. godine i koji je savetodavnog karaktera, kao i o prioritetima u okviru tog programa za 2019. godinu.

“Sagovornici su se saglasili da je u prethodnih šest meseci dosta učinjeno na realizaciji programskih ciljeva, kao što je usvajanje zakona sa setom mera koje se tiču amortizacije, usvajanje Zakona o naknadama i Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao i izmene Zakona o javnom dugu, a posebno je istaknuto prošlogodišnje smanjenje opterećenja na zarade, na čemu će se i dalje raditi”, saopštilo je ministarstvo.

Takođe, još jednom su potvrđeni dobri makroekonomski rezultati koje je Republika Srbija zabeležila – prethodna godina je završena sa stopom rasta BDP-a od 4,4 odsto, sa suficitom od 32,2 milijardi dinara, a javni dug trenutno iznosi oko 50 odsto BDP-a. Stopa nezaposlenosti je u silaznom trendu, i u trećem kvartalu prethodne godine je iznosila 11,3 odsto.

Mali i Rouf su razgovarali i o ciljevima za 2019. godinu, a kao najvažniji zadatak je istaknut nastavak strukturnih reformi, odnosno unapređenje rada javnih preduzeća i javne administracije i što bolji kvalitet usluga koje se pružaju građanima.

Ovo je prvi u nizu sastanaka Ministarstva finansija sa predstavnicima MMF-a, a u narednim danima teme razgovora će biti i reforma Poreske uprave, fiskalna pravila, kao i celokupna strategija za 2019. i 2020. godinu, a kako bi se podstakao dalji ekonomski rast u zemlji.

Tags
Back to top button