Odliv mozgova možemo zameniti izvozom pametnih proizvoda i usluga – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Odliv mozgova možemo zameniti izvozom pametnih proizvoda i usluga

Za tri godine poslovanja u Naučno-tehnološkom parku Beograd razvija se 71 tehnološka kompanija, radno je angažovano 650 inženjera, a procena je da su kompanije članice tokom 2018. godine prihodovale 20 miliona evra. Samo tokom prošle godine osnovano je 20 startap kompanija, obučeno je 200 mladih potencijalnih preduzetnika, a 1.000 studenata animirano je za tehnološko preduzetništvo.

“Ovakvi rezultati pokazuju da se razvojem pravih sistema podrške kao što su naučno-tehnološki parkovi može realizovati potencijal koji Srbija ima u mladim ljudima, i da se razvojem ovakvih instrumenata podrške i ohrabrivanjem mladih da započnu svoje poslove, odliv mozgova može zameniti izvozom pametnih proizvoda i usluga i stvoriti uslovi za ekonomiju zasnovanu na znanju”, rekla je Gordana Danilović Grković, v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, na konferenciji povodom predstavljanja postignutih rezultata NTP Beograd u 2018. godini.

Naučno-tehnološki park Beograd osnovan je 2015. godine u partnerstvu Vlade Rupublike Srbije (u ime Vlade Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja), grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, uz podršku Vlade Konfederacije Švajcarske, kao mesto spajanja i razmene između institucija, nauke i privrede sa ciljem da pruži podršku startap kompanijama/timovima kao i rastućim visokotehnološkim kompanijama u razvoju i komercijalizaciji inovativnih proizvoda i usluga.

Konferenciji je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević koji je istakao da najkvalitetniji deo našeg društva dolazi iz visokog obrazovanja i nauke i da je zadatak ministarstva i države da stvaraju uslove da mladi i pametni ljudi ovde mogu da nađu posao i da obezbede svoju budućnost.

“Ovo što radi NTP Beograd je primer dobre prakse i on je „povukao nogu“ za dalju priču. Do kraja godine završavamo NTP u Novom Sadu, od oko 30.000 kvadratnih metara, a položili smo kamen temeljac i za NTP u Nišu”, rekao je Šarčević i dodao da je potrebno da postavimo dobre temelje budućim generacijama na svim nivoima obrazovanja ukoliko želimo još naučno-tehnoloških parkova i kompanija poput onih koji se razvijaju u NTP Beograd.

“Reforme obrazovanja koje sprovodimo obuhvataju ceo školski sistem i cilj nam je da deca uče putem koncepata i kroz ishode, a ne da im neko puko prenosi sadržaj”, objasnio je ministar.

Šarčević se dotakao i Zakona o Fondu za nauku, koji je usvojen prošle godine i koji, kako smatra, daje potpuno novu dimenziju, bez politizacije nauke.

“Zadatak izvršne vlasti je da stvara dobre kontakte sa ozbiljnim zemljama. Mi imamo bilateralne ugovore o nauci sa Kinom, Južnom Korejom, Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Turskom, Italijom, Portugalom… Želimo da uđemo u projekte poput Horizont Evropa, čiji je fond oko 160 milijardi evra”, rekao je Šarčević.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović rekao je da država radi na novom modelu finansiranja nauke koji će da kombinuje i institucionalno i projektno finansiranje.

“Brinućemo i o istraživačima na fakultetima koji nisu u nastavi, naći ćemo rešenje i za njih. Želimo ekonomiju zasnovanu na znanju, što više ovakvih primera kao u NTP Beograd. Verujem da ćemo napraviti Zakon o nauci i istraživanju na dobrobit zajednice, u dogovoru sa njom i da ćemo imati podršku barem 95 odsto istraživača”, rekao je Popović.

Marko Panić suosnivač startap kompanije SmartReserach, koji se nakon školovanja u Nemačkoj vratio u Srbiju i počeo da radi na razvoju mašine za automatsko testiranje laboratorisjkih procesa, objasnio je kakvu je podršku na tom putu dobio od Naučno-tehnološkog parka Beograd.

“Budući da je većina nas ovde iz tehničke struke vrlo nam je značila pomoć koju smo dobili i koju i dalje imamo u usmeravanju pri razvoju proizvoda i poslovanja. Sa druge strane, zahvaljujući Parku dobili smo i pristup različitim programima finansiranja razvoja inovativnih proizvoda što je u našem slučaju bilo presudno”, naveo jo je Panić, čiji proizvod bi početkom maja trebalo da se nađe na tržištu.

Konferenciji za medije u Naučno-tehnološkom parku prisustvovali su i predstvnici Skupštine NTP Beograd, i drugih startap kompanija koje posluju u Parku. Priređena je i mini izložba hardverskih proizvoda nekih od kompanija među kojima su se našli: UrbiGo pametna bašta, Pirate art unikatne estetske obloge namenjene osobama sa invaliditetom, EasyTech pametna rukavica za slabovide i slepe, WooBox prirodni proizvod od drveta i vune za transport svežih namirnica, 3F-Fit Fabricando Faber rešenje za asistenciju osobama sa motornim hedikepom i mBrainTrain smarting, uređaj za monitoring moždanih talasa.

Tags
Back to top button