Poreska reforma u SAD bez većeg uticaja na poslovne planove kompanija – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Poreska reforma u SAD bez većeg uticaja na poslovne planove kompanija

Paket poreskog rasterećenja težak 1.500 milijardi dolara koji je prošle godine donela američka vlada predsednika Donalda Trumpa, po svemu sudeći, nije imala većeg uticaja na kapitalne investicije poslovnog sektora ili na planoveg oko zapošljavanja.
To je pokazalo istraživanje, objavljeno u ponedjeljak, otprilike godinu dana nakon najveće reforme poreskog zakonodavstva u SAD u više od 30 godina.

Anketa o poslovnim uslovima Nacionalne asocijacije poslovne ekonomije (NABE) pokazala je da, iako su neke kompanije izvestile o povećanju ulaganja zbog nižih korporativnih poreza na dobit, čak 84 posto ispitanika izjavilo je da nisu promenili planove.

Poreska rasterećenja stupila su na snagu u januaru prošle godine, a Bela kuća je predvidela da će paket fiskalnih podsticaja, obeležen smanjenjem poreske stope na dobit kompanija s 35 posto na 21 posto, podstaknuti potrošnju poslovnog sektora i rast broja radnih mesta.

“Velika većina ispitanika, njih 84 posto, kazala je da godinu dana nakon njenih usvajanja poreskna reforma nije uzrokovala promene planova za zapošljavanje ili ulaganje njihovih kompanija”, izjavio je predsednik NABE-a Kevin Swift.

Niže poreske stope, međutim, imale su uticaj na sektor proizvodnje robe, pri čemu je 50 posto ispitanika iz tog sektora izvestilo o povećanim ulaganjima svojih kompanija, a 20 posto reklo je da su preusmerili zapošljavanje i ulaganja u SAD, umesto u inostranstvo.

Istraživanje takođe ukazuje na dalje usporavanje potrošnje poslovnog sektora nakon naglog usporavanja u trećem prošlogodišnjem tromesečju.

Visina kapitalne potrošnje merena u istraživanju pala je u januaru na najniži nivo od jula 2017. Takođe, oslabila su i očekivanja za kapitalnu potrošnju u sledeća tri meseca.

“Manje kompanija povećalo je kapitalne izdatke u poređenju sa rezultatima istraživanja u oktobru, ali čini se da su smanjenja u većoj meri koncentrisana na strukture nego na ulaganja u informacione i komunikacione tehnologije”, rekao je Swift.

Tags
Back to top button