Mart bi mogao biti kritičan za svetsku ekonomiju – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Mart bi mogao biti kritičan za svetsku ekonomiju

Poslovni ljudi, ekonomisti i političari u Davosu protekle nedelje nisu skrivali svoje strahove od dva potresa koji mogu prodrmati svetsku ekonomiju tokom marta.

Reč je o mogućem obnavljanju trgovinskog rata između SAD i Kine, te nevoljama zbog odlaska Velike Britanije iz Evropske unije, planiranog za 29. mart. Ti događaji mogu ubrzati dolazak svetske ekonomske recesije, koju mnogi ekonomisti očekuju za godinu dana. Sve je izvesnije da će se Brexit dogoditi naprasno, bez dogovora, ali sukob Vašingtona i Pekinga može se još obustaviti za pregovaračkim stolom, navodi Seebiz.

U trgovinskom ratu SAD i Kine trenutno traje primirje, postignuto početkom decembra.

Američke vlasti dale su rok Pekingu da do 1. marta ponudi znatne ustupke kako bi se smanjio golemi deficit SAD u trgovini s Kinom. Ako dogovora ne bude, Vašington će u martu carine na kineske proizvode povećati s 10 na 25 posto, te proširiti ih na robu u vrednosti od dodatnih 200 milijardi dolara.

Prema pisanju američkih medija, Peking je ponudio Vašingtonu da će za nekoliko godina potpuno izbrisati kineski suficit i uravnotežiti robnu razmenu. Promatrači ipak nisu sigurni da će ta ponuda zadovoljiti SAD.

Tags
Back to top button