Šef Sberbanke u Davosu: Jasno je da prodajemo Agrokor – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Šef Sberbanke u Davosu: Jasno je da prodajemo Agrokor

Aleksandar Veđahin, prvi potpredsednik Sberbanke, potvrdio je u Davosu da ta banka planira da proda udeo u Agrokoru od 39 odsto u prvoj polovini ove godine.

“Jasno je da ruska banka u pregovorima s investitorima, kao i s aktuelnim poveriocima – vlasnicima Agrokora pokušava da postigne najbolju cenu za svoje deonice, ali se čini da Veđahin svojom izjavom smanjuje manevarski prostor za Sberbanku”, piše Jutarnji list

U tom kontekstu napominje da “kada prodavac najavi da želi da proda svoj ”proizvod” do određenog datuma, tada kupac zna da se prodavcu jako žuri i može smanjiti cenu tog proizvoda”.

“Osim, naravno, ako je prvi potpredsednik ruske banke želeo da pošalje poruku investitorima da ima dovoljan broj interesenata koji daju dobre ponude, pa ko prvi devojci njegova devojka”, dodaje Jutarnji.

U tekstu dalje piše da se sve to, međutim, događa u situaciji kada još uvek nije dovršena implementacija nagodbe poverilaca Agrokora i kada traju pregovori oko refinansiranja rol-ap kredita vrednog 1,06 milijardi evra.

Implementacija nagodbe poverilaca bi trebalo da bude gotova do kraja marta ove godine, poručili su iz Agrokora, a rol-ap kredit bi trebalo da bude refinansiran od aprila do juna.

“Problem je u tome što će Agrokor do tada plaćati efektivne kamate za roll-up u iznosu od 14 posto, što je destruktivno po kompaniju, i u koncernu se nadaju da će uspeti značajno da spuste iznos kamate”, navodi hrvatski list.

Portal Index.hr podseća da je Maksim Poletajev, savetnik predsednika uprave Sberbanke, prošlog meseca izjavio za Rojters da Sberbanka razmatra ponude potencijalnih kupaca Agrokora.

On je tada rekao da je Sberbanka već počela da dobija ponude za svoj udeo od različitih fondova iz SAD, Kanade i Velike Britanije.

“Sve će zavisiti od cene, za sada razmatramo ponude”, kazao je Poletajev.

Takođe je rekao da je Sberbanka u razgovorima s raznim investitorima koji bi mogli da učestvuju u refinansiranju Agrokorovog duga.

Tags
Back to top button