Brnabić: IT izvoz premašio milijardu evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Brnabić: IT izvoz premašio milijardu evra

Premijerka Ana Brnabić predsedavala je sednici Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, na kojoj je usvojen Plan rada Saveta za 2019.

“Sektor informaciono-komunikacionih tehnologija, jedan je od najbrže rastućih sektora u Srbiji, i jedan od najvećih neto izvoznika”, istakla je predsednica Vlade i dodala da je, prema podacima Narodne banke Srbije, u prvih 11 meseci 2018. premašio je vrednost izvoza od milijardu evra, sa rastom od 27,5% u odnosu na 2017.

Suficit izvoza IT usluga čini većinu suficita izvoza usluga, dok sam sektor tokom poslednje decenije beleži konstantan rast izvoza od više od 20%. Prosečna plata po zaposlenom u ovom sektoru je više od dva puta viša nego u drugim granama industrije, dok jedno radno mesto u IKT sektoru kreira 4-5 radnih mesta u ostalim sektorima.

Brnabić je navela da je Vlada Srbije prepoznala potencijal IT industrije, preduzela konkretne korake kako bi obezbedila njen dodatni rast i pružila novu viziju razvoja Srbije zasnovanu na inovacijama.

Na sednici su predstavljeni najvažniji realizovani projekti i planovi za naredni period.

Uvedeno je programiranje kao obavezan predmet od petog razreda u osnovnim školama, dok su u ovoj školskoj godini učenici šestog razreda započeli učenje u programskom jeziku Python. Takođe, omogućen je pristup internetu u svim osnovnim školama, a dodatnih 10 miliona evra investirano je u pristup brzom internetu za škole u 2019. godini.

U saradnji sa Fondacijom Petlja i Inicijativom Digitalna Srbija, sve škole dobile su osnovnu IT opremu, a nastavnicima je pružena obuka za predavanje IT predmeta.
Takođe, sproveden je pilot projekat uvođenja digitalnih obrazovnih materijala u 2.000 ”digitalnih učionica”. U ovoj godini, nastavlće se investiranje u potpunu digitalizaciju udžbenika.

Broj specijalizovanih IT odeljenja povećan je ove školske godine za skoro 5 puta u odnosu na 2017. godinu, na ukupno 44 u 36 gimnazija širom Srbije. Povećani su kapaciteti tehničkih fakulteta kako bi se omogućio upis 20% više studenata nego pre dve godine.

Vlada Srbije opredelila je oko 100 miliona evra za investicije u infrastrukturu kako bi se omogućilo bolje okruženje za startapove, inovativne kompanije i istraživanje i razvoj.

U sklopu programa prekvalifikacija za IT, priliku da steknu znanja i veštine iz programiranjenja neophodnih za poziciju junior programera, dobilo je 800 građana, a u toku su obuke za još 1.100 osoba. Započelo se sa uspostavljanjem baze za potpuno elektronsku Vladu – usvojeni su Zakon o elektronskom poslovanju i Zakon o elektronskoj upravi a započeto je i uspostavljanje registra građana i adresnog registra.

Među ostvarenim rezultatima izdvajaju se i uvođenje novih profila po dualnom modelu za srednjoškolce u tehničkim školama, na zahtev industrije i roditelja. To su: Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje i elektrotehničar informacionih tehnologija.

U sklopu podrške razvoju regionalnih startap centara, Vlade Srbije podržala je osam gradova i opština sa iznosom od 200 miliona dinara. Takođe, usvojene su izmene seta zakona koji omogućavaju poreske podsticaje za veća ulaganja privrede u istraživanje i razvoj.

Članovi Saveta razmatrali su Plan za 2019. godinu, kojim se predviđa i realizacija 36 aktivnosti u oblasti razvoja ljudskog kapitala (Formalno i neformalno obrazovanje), razvoja inovacione infrastrukture i stvaranja konkurentnog tržišta (pravni okvir za poslovanje).

“Planirano je da se u sedmom i osmom razredu na časovima informatike radi u programima Pygame i Jupyter, uz učenje 2D animacija, analitike i rada sa podacima. Takođe, plan je da raspišemo konkurs za uvođenje novog studijskog programa od nacionalnog značaja za potrebe industrije 4.0, dok nastavljamo sa podrškom izgradnji naučno-tehnoloških parkova i druge naučne i inovacione infrastrukture u Beogradu, Novom Sadu i Nišu”, istakla je premijerka Brnabić.

Tags
Back to top button