Peking priprema paket fiskalnih mera za ubrzanje rasta – Kina smanjuje PDV i doprinose? – Bankar.rs
SVE VESTI

Peking priprema paket fiskalnih mera za ubrzanje rasta – Kina smanjuje PDV i doprinose?

Nakon što je kineska privreda u prošloj godini ostvarila najmanju stopu rasta još od 1990. godine, vlasti u Pekingu će nizom zahvata u poreskom sistemu pokušati da daju podsticaj rastu druge po veličini privrede u svetu.

Kako su najavili iz kineskog Ministarstva finansija, vlasti u Pekingu će smanjiti niz poreza, ali i drugih davanja koja predstavljaju teg privredi. U Pekingu razmatraju i smanjenje socijalnih doprinosa, od čega bi korist trebale imati najviše manje kompanije.

Nezvanične informacije s kojima je izašao Reuters govore i da postoji mogućnost smanjenja stope PDV-a. Opšta stopa tog poreza na potrošnju u Kini je 16 posto, no postoje i snižene stope, od kojih jedna iznosi šest posto, i to za usluge.

Kina će na odgovarajući način prilagoditi svoju fiskalnu politiku, poručuju iz Pekinga. Očekuje se da će konačan opseg fiskalnih zahvata biti poznat u martu. U Pekingu očekuju da će se rast budžetskih prihoda u ovoj godini usporiti, no očekivanja su da će budžetski manjak i dalje biti ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Procene govore da je 2018. Kina zaključila s fiskalnim deficitom u vrednosti od 2,6 posto BDP-a.

Svoj doprinos ubrzanju privrednog rasta u najmnogoljudnijoj zemlji sveta trebale bi dati i regionalne i lokalne vlasti, mahom preko finansiranja infrastrukturnih projekata. Za tako nešto, međutim, pokrajine i lokalne jedinice trebaju se dodatno zadužiti, a za to trebaju odobrenje centralnih vlasti. Vlasti u Pekingu su krajem prošle godine odobrile regionalnim i lokalnim vlastima zaduženje emisijom obveznica u iznosu od 1,39 biliona juana (oko 200 milijardi američkih dolara).

Kina je prošle godine, prema dostupnim podacima, ostvarila privredni rast od 6,6 posto, što je najmanja stopa rasta u poslednjih 28 godina. Godinu ranije stopa privrednog rasta iznosila je 6,8 posto. Razloga za usporavanje kineske privrede je puno, a među njima je i trgovinski rat između SAD i Kine, koji je obeležio prošlu godinu.

‘Hlađenje’ kineske ekonomije veliki je izazov za celi svet, budući da je sama Kina proteklih godina generisala otprilike trećinu rasta svetske privrede. U takvim uslovima, svetski privrednici sve više se okreću susednoj Indiji kao drugom po veličini tržištu u svetu i brzo rastućoj ekonomiji.

Tags
Back to top button