Rast cena stambenih objekata u EU, Hrvatska među zemaljama s najvećim rastom – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Rast cena stambenih objekata u EU, Hrvatska među zemaljama s najvećim rastom

Cene stambenih objekata u Evropskoj uniji (EU) u trećem su kvartalu 2018. godine porasle za 4,3 posto na godišnjem nivou, pri čemu u Hrvatskoj za 6,8 posto, pokazao je najnoviji izveštaj evropskog statističkog zavoda.

U trećem su tromesečju 2018. godine cene merene indeksom cena stambenih objekata u 28-članom EU uvećane za 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, kao i u prethodnom tromesečju, pokazao je izveštaj evropskog statističkog zavoda.

Među zemljama članicama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, najizrazitiji rast cena zabeležen je u Sloveniji, od 15,1 posto, a slede Holandija i Irska, s rastom od 10,2 posto, odnosno 9,1 posto.

U Hrvatskoj su cene stambenih objekata u trećem tromesečju na godišnjem nivou porasle za 6,8 posto. U drugom je kvartalu 2018. rast cena na godišnjem nivou iznosio 4,5 posto, pokazao je izveštaj Eurostata.

S druge strane, pad cena na godišnjem nivou zabeležen je samo u Švedskoj i Italiji, za 2,1 posto, odnosno 0,8 posto.

U eurozoni su cene stambenih objekata takođe porasle za 4,3 posto na godišnjem nivou, kao i u EU u celini. U drugom su tromesečju na godišnjem nivou bile veće za 4,4 posto.

Cene su na nivou 28-članog EU u trećem kvartalu prošle godine porasle za 1,5 posto u odnosu na prethodno tromesečje, kad je ostvaren rast od takođe 1,5 posto, pokazali su privremeni podaci statističkog zavoda.

Na kvartalnom nivou najviše su porasle cene u Holandiji, za 3,3 posto, na Malti za 3,1 posto, te u Hrvatskoj, gde su porasle za 2,8 posto, navodi se u Eurostatovom izveštaju.

U Hrvatskoj su, poređenja radi, u drugom tromesečju 2018. cene skliznule za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri meseca, pokazuje izveštaj Eurostata.

S druge strane, pad cena stambenih objekata u EU u trećem su tromesečju prema prethodna tri meseca imale Italija, od 0,8 posto, Rumunija, od 0,7 posto, Finska, od 0,4 posto, Slovačka, od 0,3 posto i Mađarska, od 0,2 posto.

Na nivou 19-člane eurozone rast cena stambenih objekata dodatno je ubrzao na kvartalnom nivou, pokazuje izveštaj Eurostata. U trećem su tromesečju 2018. godine cene tako porasle za 1,6 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u prethodnom tromesečju.

Tags
Back to top button