Bivša šefica Pepsija Indra Nooyi je prvi Trumpov izbor, a evo ko su ostali kandidati – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Bivša šefica Pepsija Indra Nooyi je prvi Trumpov izbor, a evo ko su ostali kandidati

Indra Nooyi, bivša šefica kompanije Pepsi, mogla bi postati nova čelnica Svetske banke, a ako bude izabrana biće prva žena na vrhu Svetske banke od njenog osnivanja nakon Drugog svetskog rata, piše CNN.

Nooyi se zasad čini kao prvi izbor predsednika SAD Donalda Trumpa i njegove savetnice, najstarije ćerke Ivanke Trump. Međutim, kako još nije komentarisala medijske napise, upitno je je li sama Nooyi zainteresovana za predsedavanje jednom od najvažnijih svetskih finansijskih institucija.

Osim nje, kao potencijalni šefovi Svetske Banke spominju se i David Malpass, službenik u američkom Državnom trezoru, kao i Ray Washburne, izvršni direktor korporacije Overseas Private Investment. Ipak, kako su za CNN potvrdili iz Bele kuće, na listi kandidata verojatno će se naći još nekoliko imena, prenosi Jutarnji.

Iako američki predsednik tradicionalno imenuje direktora Svetske banke, ovog je puta došlo je do pometnje jer je Trumpovu administraciju iznenadila iznenadna ostavka Jim Yong Kima. Naime, izbor novog šefa Svetske banke nije bio planiran do 2020. godine, pa imena mogućih šefova nisu bila pripremljena.

Indra Nooyi je, čini se, miljenica Trumpovih. Ivanka Trump, koja uprkos spekulacijama ipak neće biti u trci, pomagaće pri odabiru. Ona je tako je na Twitteru Nooyi nazvala svojom „mentorkom i inspiracijom”.

No, čini se da bi ostale zemlje mogle biti protiv bilo kog odabranog kandidata. Naime, mnogi smatraju da je kucnuo čas da se zaustavi dominacija Sjedinjenih Američkih Država Svetskom bankom. Naime, od svog osnivanja Svetsku banku predvode Amerikanci koje je odabrao američki predsednik. Ipak, mnoge zemlje članice Svetske banke smatraju da je ključno da institucija, kojoj je fokus izdavanje kredita zemljama u razvoju, ima vođstvo u kome su upravo te zemlje zastupljene.

S druge strane, Međunarodni monetarni fond, sestrinsku organizaciju Svetske banke, oduvek predvode Evropljani, podseća Jutarnji.

Tags
Back to top button