Vasilesku: Raste promet u rubljama između Srbije i Rusije – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEINTERVJUISLIDERSVE VESTI

Vasilesku: Raste promet u rubljama između Srbije i Rusije

Predsednica Izvršnog odbora Sberbank Srbija Marijana Vasilesku kaže da je u proteklom periodu primetan trend rasta korišćenja rublje u poslovnim transakcijama između srpskih i ruskih kompanija.

Vasilesku je u razgovoru za Tanjug, uoči sutrašnje posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, navela da su transakcije u rublji, realizovane preko te banke, iznosile oko 12 posto u 2017. godini, i da se sličan procenat očekuje i u godini za nama.

Trgovanje ruskom rubljom na domaćem deviznom tržištu omogućila je Narodna banka Srbije odlukom iz oktobra 2012. godine, na inicijativu Sberbank Srbija.

Vasilesku ističe da je jako zadovoljna saradnjom sa državom Srbijom u proteklih šest godina, koliko je ta finansijska institucija prisutna na domaćem tržištu, i da kroz važne projekte pruža podršku razvoju infrastrukture u Srbiji.

“Ponosni smo što je Sberbank Srbija podržala veliki kredit za kompaniju Telekom Srbija, jednu od najvećih državnih kompanija, kao i što je na inicijativu naše banke rublja postavljena na kursnu listu NBS”, kaže Vasilesku, pojašnjavajući da to ima za cilj promociju ruske rublje kao sredstva plaćanja u spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Rusije.

Gotovo u svakoj godini poslovanja na srpskom tržištu, Sberbank Srbija je, kako dodaje, beležila fantastičan rast poslovanja, pri čemu je samo od početka 2018. godine do septembra iste godine ostvarila 9,6 miliona evra čistog profita, što je za 35 posto više nego u istom periodu 2017. godine.

“To je vrlo visok rezultat i verujemo da će nam i kraj 2018. godine doneti najbolji rezultat od kada je Sberbanka u Srbiji”, izjavila je ona, procenjujući da bi neto profit mogao premašiti 11 miliona evra.

Sberbank Srbija, kako dodaje, beleži i znacajan 20-procentni rast u plasmanima, zatim veće prikupljanje depozita, kao i porast u broju korisnika digitalnih usluga, gde je registrovan skok od čak 56 odsto.

Podsetila je da je Sberbanka 2012. godine ušla na tržište Evrope kupovinom “Volksbank International”, nakon čega je oformljena grupacija “Sberbank Evropa”. Deo te grupacije je Sberbank Srbija koja u našoj zemlji trenutno ima 33 ekspoziture i više od 700 zaposlenih, u čiju obuku se, prema rečima Vasilesku, ozbiljno investira.

U proteklih šest godina, vrlo veliki akcenat je, naglašava, stavljen na razvoj tima Sberbank Srbija, u kojem su, kako kaže, visoko kvalifikovani ljudi.

Od samog početka poslovanja u Srbiji, u fokusu banke je, kako napominje Vasilesku, bio razvoj alternativnih kanala za privlačenje klijenata, kao što su digitalni servisi, a koji će, napominje, biti prioritet i u narednom periodu.

“I Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga sada omogućava sve više i više plaćanja na daljinu, tako da ćemo već sledećeg meseca lansirati novi proizvod koji je potpuno digitalizovan”, izjavila je Vasilesku, objašnjavajući da će ta usluga omogućiti klijentima da realizuju kredit za manje od pet minuta, bez dolaska u banku.

Iz banke poručuju i da vide veliki potencijal u našoj zemlji i da klijenti dobro reaguju na ponude banke.

“Planiramo da se razvijamo i dalje, ovde ne stajemo. Ovaj rast i uspeh koji smo postigli do sada samo nam daje više vetra u leđa”, zaključila je Vasilesku.

Sberbank Srbija posluje kao univerzalna banka sa fokusom na razvoj usluga i proizvoda za stanovništvo i za pravna lica.

Tags
Back to top button