SAD pokrenuo istragu protiv Huaweija zbog krađe tajni – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

SAD pokrenuo istragu protiv Huaweija zbog krađe tajni

Sjedinjene Države navodno su pokrenule istragu protiv kineskog tehnološkog diva Huaweija zbog “krađe trgovinskih tajni” od američkih poslovnih partnera, što predstavlja najnoviji potez Washingtona protiv Pekinga.

O istrazi je prvi izvestio američki list Wall Street Journal (WSJ). Istraga protiv Huaweija usjedila je budući da vlada američkog predsednika Donalda Trumpa pritiska Kinu da preduzme mere po pitanjima tehnologije, ili će se suočiti s dodatnim carinama. Iz Huaweija i američkog ministarstva pravosuđa nisu odgovorili na upit Reutersa za komentar medijskih napisa.

Po pisanju WSJ-a, istraga je delom proizašla iz tužbe koju je telekom kompanija T-Mobile protiv Huaweija podigla 2014. godine. T-Mobile je optužio Huawei za krađu tehnologije povezane s robotom kojeg je T-Mobile razvio za potrebe testiranja mobilnih telefona. Porota na sudu u Seatlleu 2017. složila se da je Huawei zloupotrebio trgovinske tajne, no presudila je da ti potezi nisu bili “namerni ni zlonamerni”. Istraga pojačava pritiske na Huawei, jednu od najvećih svetskih tehnoloških kompanija, koja proizvodi pametne telefone i telekomunikacijsku opremu. Kompanija je suočena s optužbama u SAD-u i drugim zemljama da njenu opremu kineska vlada može koristiti za špijuniranje.

Huawei odbacuje takve optužbe. U utorak je njegov osnivač Ren Zhengfei odbacio tvrdnje da kompanija predstavlja rizik od špijuniranja. SAD je kinesku kompaniju optužio i za laganje američkim bankama o svom poslovanju u Iranu, kršeći time američke sankcije. Prošlog meseca finansijska direktorka uhapšena je u Kanadi na zahtev SAD vezano uz te optužbe. To je pojačalo napetost između SAD-a i Kine koje se bore za uticaj širom sveta.
SAD je takođe optužio Kinu za nepoštene poslovne prakse, uključujući krađu tehnologije, što je podstaklo američko-kineski rat carinama. U SAD je pripremljen zakon protiv Huaweija.

U sredu je u Kongresu predstavljen predlog zakona kojim bi se zabranila prodaja američkih čipova ili drugih delova Huaweiju, kompaniji ZTE i drugim kineskim telekomunikacijskim kompanijama koje krše američke sankcije ili zakone o kontroli izvoza.

Zakoni posebno ističu ZTE i Huawei, na koje se sumnjičavo gleda u SAD zbog straha da njihovi delovi i ostala oprema mogu biti korišteni za špijuniranje Amerikanaca. Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova u četvrtak su poručili da planirani američki zakoni protiv Huaweija, ZTE-a i drugih kineskih kompanija za telekomunikacijsku opremu pripisuju “histeriji” te apeluju na američke zakonodavce da stopiraju zakone.

U četvrtak su se oglasili i iz udruženja nemačke industrije BDI, poručivši kako nijedan ponuđač ne bi smeo biti isključen iz izgradnje mobilnih mreža 5G u Nemačkoj ako ne postoje konkretni dokazi protiv njih. Time su odgovorili na pozive za zabranom Huaweija zbog nacionalne sigurnosti. Iz BDI poručuju da optužbe da Huawei ugrožava sigurnost moraju biti potkrepljene dokazima.

(SEEbiz)

Tags
Back to top button