Deutsche Bank u bolnoj potrazi za pozitivnim preokretom – Bankar.rs
ANALIZEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Deutsche Bank u bolnoj potrazi za pozitivnim preokretom

Najveće američke banke poput Citigroup, Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs i JP Morgan su ove nedelje objavile dobiti u ukupnoj visini od 108 milijardi dolara.

Samo je JP Morgan ostvario dobit od 31 milijarde dolara. Pogled na ove brojke budi strah za najveću njemačku banku, Deutsche Bank, čija je aktualna vrednost na berzi procenjena na svega 15 milijardi evra. I tu se u bliskoj budućnosti neće ništa promeniti.

Analitičari procenjuju da bi za 2018. Deutsche Bank mogao ostvariti dobit od 400 miliona. Toliko JP Morgan zaradi u pet dana.

Deutsche Bank bi mogao biti zabrinut i zbog činjenice da je u poslednje vreme trgovanje obveznicama, devizama i sirovinama konkurentima iz SAD zadavalo glavobolje. A upravo u tom sektoru je Deutsche Bank prošle godine bio koliko-toliko uspešan.

Uprkos činjenici da je vrednost deonica najvećeg nemačkog kreditnog instituta pala sa 100 evra (2006.) na ispod 10 evra 2018., Deutsche Bank se još uvek u Evropi ubraja među vodeće banke. Tomr dprinose velike rezerve, kontrola troškova kao i činjenica da je banka bez većih kreditnih rizika, kako je to nedavno rekao njegov šef Christian Sewing. I pravni rizici, što je proteklih godina Deutsche Bank otežavalo poslovanje i donelo visoke kazne, su smanjeni na minimum, prenosi SEEbiz.

„Mi želimo otkloniti sve nejasnoće povezane s Panama Papers”, rekao je Sewers. To se odnosi i na preteći slučaj trulog Danske Bank i sumnje u pranje novca.

„Mi smo najveća banka najveće evropske privrede”, zaključio je šef Deutsche Banka.

No veličina nije garancija kvaliteta nego pre može poslužiti kao pretnja (Too big to fail).

A Deutsche Bank bi mogao postati još veći ukoliko se obistine nagađanja o spajanju s drugim nemačkim bankarskim divom, Commerzbankom. Kako piše dnevnik Handelsblatt, ovu fuziju potiče nemačka vlada koja još uvek, kao posledicu finansijske krize, poseduje 15 posto Commerzbank-a. Glasine oko spajanja su delovale pogodno i na razvoj vrednosti deonica Deutsche Banka. No tim planovima se protive neki jaki deoničari banke.

Ovakvom sledu događaja se protive i sindikati koji strahuju od mnogobrojnih otpuštanja.

„Obe banke imaju svoje specifične probleme koji se ne rešavaju jednostavnim spajanjem. Ovakva nova banka bi godinama bila usredsređena na vlastite probleme, a to ne bi nikom donelo ništa dobro”, smatra Stephan Szukalski, predsednik sindikata DBV.

No s obzirom na veliki pritisak američke konkurencije i promename uslova refinansiranja za banke, svi su složni oko toga da se oko Deutsche Bank uskoro nešto drastično mora promeniti. No pitanje je – šta, piše SEEbiz.

Tags
Back to top button