Katarski državni fond planira da u SAD investira 45 milijardi dolara – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Katarski državni fond planira da u SAD investira 45 milijardi dolara

Katarska investiciona agencija (QIA) planira povećati iznos investicija u Sjedinjenim Američkim Državama sa približno 30 na 45 milijardi američkih dolara u naredne dve godine, kazao je jedan od čelnika ove agencije u vreme kada je američki državni sekretar Mike Pompeo posetio Katar u okviru američko-katarskog strateškog dijaloga.

Katarski fond želi izbalansirati investiciju kako bi iznos izdvajanja u SAD-u bio bliži onome koji se izdvaja za Evropu, istakao je jučr izvršni direktor QIA-e Mansoor bin Ebrahim al-Mahmoud.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Katara je saopšteno kako će razgovori – koji su druga runda američko-katarskog dijaloga – biti fokusirani na pitanja iz polja politike, ekonomije, odbrane i kulture.

Dodaje se kako će biti potpisan određen broj memoranduma o razumevanju kako bi se unapredile bilateralne veze Dohe i Washingtona.

Prva runda strateškog dijaloga održana je u januaru 2018. godine u SAD nakon koje su države objavile zajedničko saopštenje u kojem se ističe posvećenost obe strane promociji bilateralne trgovine i investicija, te rešavanju fiskalnih problema kako bi se smanjile prepreke regulacijske prirode.

Dve strane su takođe potpisale nekoliko sporazuma i pisma namere u poljima tehnologije, energije i saradnje u sektorima kao što su sport, obrazovanje, zdravstvo, umetnost i kultura.

Tags
Back to top button