Manja zarada banaka u Srpskoj, dobit u devet meseci 72,1 milion KM – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Manja zarada banaka u Srpskoj, dobit u devet meseci 72,1 milion KM

Banke u Republici Srpskoj su u devet meseci prošle godine poslovale sa 72,1 miliona KM neto dobiti, što je za 17 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, ukupni krediti osam banaka iznosili su nešto više od pet milijardi KM i rasli su za oko četiri odsto od kraja 2017. godine.

Primetan je rast kredita javnim preduzećima koji su iznosili 278,4 miliona KM, sa učešćem od šest odsto u ukupnim kreditima i beleže rast po stopi od 16 odsto u odnosu na kraj 2017. godine.

Krediti privatnim preduzećima iznosili su oko 1,8 milijardi maraka i za devet meseci porasli su za jedan odsto. Krediti građanima i dalje značajno učestvuju u ukupnim kreditima (45 odsto) i iznose oko 2,3 milijardi KM. Rast ovih kredita iznosi pet odsto, piše Srpskainfo.

Istovremeno, ukupni depoziti u bankama Srpske iznose gotovo šest milijardi maraka i rasli su 11 odsto. Najznačajniji rast depozita je iskazan kod depozita vlade i vladinih institucija za 215,2 miliona KM ili 44 odsto, značajnim delom kao rezultat povećanja depozita po osnovu uspešno realizovane prve emisije obveznica Republike Srpske na međunarodnom finansijskom tržištu, emitovanih u ukupnom iznosu od 168 miliona evra, sa napomenom da je u julu 2018. godine izvršen i prevremeni otkup obveznica Republike Srpske u iznosu od 117 miliona KM.

Takođe, zabeležen je i rast depozita privatnih preduzeća po stopi od 19 odsto, dok su depoziti građana imali rast od šest odsto.

Istovremeno, banke u Federaciji BiH su za devet meseci zaradile 246,7 miliona maraka, što je 6,5 odsto više nego u istom periodu 2017. godine.

Tags
Back to top button