Upozorenje Epla dovelo do sunovrata na berzama – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Upozorenje Epla dovelo do sunovrata na berzama

Upozorenje američkog Epla o nižem prihodu za kvartal oktobar-decembar prouzrokovalo je sunovrat akcija na evropskim berzama.

Najveću štetu pretrpeo je tehnološki sektor, a posebno Eplovi dobavljači čipova. Akcije tih kompanija su rano jutros registrovale drastičan pad, nakon što je Epl srezao svoje projekcije prihoda, navodeći kao razlog slabiju prodaju ajfona i usporavanje privrednog rasta u Kini.

Upozorenje Epla je prouzrokovalo da deonice te kompanije na Frankfurtskoj berzi padnu za 7,9 odsto, prenose agencije.

Akcije austrijskog proizvođača čipova AMS-a pale su čak za 19 procenata, švajcarskog ST Mikroelektroniksa za oko 7,0 odsto, a anglo-nemačkog dobavljača čipova Dajalog semikondaktorsa (Dialog Semiconductors) za 7,0 odsto tokom trgovanja na Frankfurtskoj berzi, javlja CNBC.

Epl je u oktobru dogovorio kupovinu dela poslovanja Dajaloga za 600 miliona dolara.

Akcije drugih proizvođača čipova, posebno snabdevača Epla, takođe su u padu, pri čemu su deonice ASM internešnela, nemačkog Siltronika, Infineona, ASML-a, pale u rasponu od 4,0 do 7,3 odsto, prenosi agencija Rojters.

Širi evropski indeks Stoxx 600 pao je za 0,7 procenata, jer je i u evropskom tehnološkom sektoru, kao i u azijskom, došlo do rasprodaje deonica posle Eplovog upozorenja.

Akcije proizvođača luksuzne robe, koje su izuzetno osetljive na signale usporavanja tražnje u Kini, pridružile su se rasprodaji, te su tako deonice LVMH-a, kompanije “Kering” vlasnika “Gučija”, “Monklera”, “Barberija” i “Svoča” pale u rasponu od 2,2 do 3,9 odsto.

Izvršni direktor Epla Tim Kuk je u pismu upućenom akcionarima kompanije u sredu, priznao da tražnja za ajfonima posustaje, potvrdivši time strahovanja investitora da je najprofitabilniji proizvod kompanije izgubio nešto od svog sjaja.

Kuk je naveo u tom dopisu da će prihodi Epla za kvartal oktobar-decembar, koji uključuje i glavnu sezonu prazničnih kupovina, biti znatno ispod ranijih projekcija kompanije i prognoza analitičara, čije procene utiču na tržište akcija.

Kuk je slabije pokazatelje pripisao uglavnom padu prihoda u Kini, čija ekonomija usporava, i gde se Epl suočava sa sve jačom konkurencijom domaćih proizvođača pametnih telefona, kao što su Huavej i Sjaomi.

(B92/agencije)

Tags
Back to top button