IT tržište u Srbiji tokom 2018. poraslo za 8 odsto – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

IT tržište u Srbiji tokom 2018. poraslo za 8 odsto

Vrednost domaćeg tržišta informacionih tehnologija u 2018. godini procenjuje se na oko 522,7 miliona evra, što je osam odsto više nego prošle godine, saopštila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić.

Navela je da se očekuje da najveći rast ima tržište IT usluga, oko 13,5 odsto, sledi tržište paketnog softvera sa rastom od oko 10,4 odsto, i isporuke IT opreme oko 2,6 odsto.

Matić je najavila i da se prema dosadašnjim trendovima za 2018. godinu očekuje povećanje dodatne vrednosti koju su ostvarila IT preduzeća na 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a).

Ona je podsetila da su u 2017. ta preduzeća ostvarila ukupno 804,2 miliona evra dodatne vrednosti, odnosno 2,3 odsto srpskog BDP-a, što je povećanje u odnosu na godinu ranije, kada je ta vrednost iznosila 2,1 odsto BDP-a.

“Radi nastavka ubrzanja razvoja IT tržišta i IT industrije u Srbiji koje je dostignuto u prethodnom periodu, potrebna je ekonomska i politička stabilnost, budući da IT prožima sve oblasti, počev od privrede, zdravstva, obrazovanja”, rekla je Matić.

Istakla je da su za rast tog sektora ključna ulaganja, koja su trenutno nedovoljna i iznose 75 evra po stanovniku.

Tags
Back to top button