NBS: Inflacija u Srbiji niska i stabilna, uporediva s razvijenim zemljama – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Inflacija u Srbiji niska i stabilna, uporediva s razvijenim zemljama

Za deset godina, koliko Narodna banka Srbije, primenjuje strategiju ciljane (targetirane) inflacije, uspela je da je svede na niske i stabilne nivoe, uporedive s onima u najrazvijenijim zemljama i da to održi poslednjih pet godina.
Kako je saopšteno iz NBS, u čitavom desetogodišnjem periodu jasno se mogu izdvojiti dva potperioda, dve faze u primeni ove strategije i potpuno vidljivo odvojiti uspešnost u postizanju osnovnog cilja NBS – stabilnosti cena i to na održivim osnovama.

Kako je objašnjeno, početne godine inflacionog targetiranja (2009 – 2012) obeležila je visoka i volatilna inflacija koja je u aprilu 2011. dostigla 14,7 odsto, a od 2013. godine snažno pada na nivo od oko dva odsto, gde je u proseku zadržana i u narednih pet godina.

“Danas se inflacija nalazi na nivou koji je uporediv sa razvijenim evropskim ekonomijama – međugodišnja inflacija je u novembru iznosila 1,9 odsto”, istakla je NBS.

Dodaje se da se pokazalo da se inflatorni pritisci ne mogu održivo suzbiti bez “usidravanja inflacionih očekivanja” i pune koordinacije monetarne i fiskalne politike, o čemu svedoči relativno visoka i “volatilna inflacija” do kraja 2012. godine.

“Početkom prvog mandata guvernera Jorgovanke Tabaković preduzete su adekvatne i pravovremene mere monetarne politike i obezbeđena je relativna stabilnost deviznog kursa. Preduzete mere dale su svoje pune efekte tokom 2013. godine, kada su inflatorni pritisci suzbijeni na trajnoj osnovi”, piše u saopštenju NBS.

Kako je navedeno, pet godina uzastopno inflacija je niska, “inflaciona očekivanja usidrena”, devizni kurs relativno stabilan, a finansijska stabilnost ojačana.

Najavljeno je da će i narednih godina NBS ostati posvećena očuvanju cenovne i finansijske stabilnosti, a sve u cilju daljeg razvoja domaće privrede i rasta životnog standarda građana”.

Tags
Back to top button