Samo četiri najveće banke imaće više od 50 odsto tržišta u Srbiji – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Samo četiri najveće banke imaće više od 50 odsto tržišta u Srbiji

Prodaja i spajanje banaka, a samim tim i ukrupnjavanje na tržištu Srbije se nastavlja. Najnovijom kupovinom Sosijete ženeral banke koju preuzima mađarska OTP grupa, u Srbiji će ostati ukupno 25 banaka.

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, za prvu polovinu ove godine, samo četiri banke imaju tržišno učešće od čak 47 odsto. S obzirom na to da je OTP banka u decembru prošle godine već kupila Vojvođansku banku od grčkih vlasnika, njeno poslovanje na tržištu Srbije je utrotručeno. Procena je da će pripajanjem Sosijete ženeral banke ova mađarska grupacija ući u prve tri banke po tržišnom učešću u našoj zemlji, pored Inteze i Unikredit banke koje drže prvo i drugo mesto, a tada će četiri banke imati i više od 50 odsto tržišnog kolača, piše Blic.

Zanimljivo je da su pre desetak godina u Srbiji poslovale 34 banke, od kojih je 21 bila privatna. Danas od ukupno 25 banaka, u pet je država većinski vlasnik – Komercijalnoj banci, Poštanskoj štedionici, Jubmes banci, Srpskoj i MTS banci.

Još drastičniji je podatak da je pre dve decenije u Srbiji poslovalo više od 80 banaka, da bi se njihov broj skoro prepolovio na oko 45 u 2004. godini.

Učestalije preuzimanje banaka na našem tržištu započelo je pre oko dve godine kada je AIK banka, koja je u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, kupila grčku Alfa banku. U isto vreme su i Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, koji su najpre kupili srbijanski ogranak Nove kreditne banke Maribor i promenili joj ime u Direktna banka, dokupili i Findomestik i Pireus banke.

U toku 2017. godine započeli su pregovori o prodaji ruske VTB banke. Posao je završen polovinom 2018. kada je VTB kupio ruski bankar i investitor Andrej Šljahov, a sama banka promenila ime u API banka. Takođe, i Marfin banka je prešla u ruke Rusa, nju je preuzela Ekspobanka.

Sa najnovijom prodajom Sosijete ženeral banke OTP grupi ipak nije kraj preprodaje banaka u Srbiji. Naime, država je uveliko najavila privatizaciju Komercijalne banke, u kojoj ima udeo od 41,7 odsto, a realizacija se očekuje naredne godine. Takođe, u Ministarstvu finansija najavili su i prodaju državnog paketa akcija u Jubmes banci (20 odsto u direktnom vlasništvu Republike Srbije), kao i Srpske banke čije poslovanje, upravo iz tih razloga, analizira Ministarstvo finansija.

Stručnjaci ocenjuju da je ukrupnjavanje banaka u Srbiji poželjno jer će podići performanse i pojačati konkurenciju među bankama, što će za posledicu imati pojeftinjenje kredita. Takođe, oni smatraju da male banke koje imaju tržišni udeo manji od 0,5 odsto i koj već godinama beleže gubitke, neće još dugo opstati. Kako kažu, ne bi ih iznenadilo ako se nastavi sa promenom odnosa snaga u bankarskom sektoru.

Inače, bankarski sektor Srbije je za prvih šest meseci 2018. godine ostvario neto dobitak pre oporezivanja u visini od 35,3 milijardi dinara, što je za 3,4 odsto više od rezultata ostvarenog u istom periodu prethodne godine.

Tags
Back to top button