Lazard novi privatizacioni savetnik za Komercijalnu banku – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Lazard novi privatizacioni savetnik za Komercijalnu banku

Novi privatizacioni savetnik Komercijalne banke biće francuska konsultantska kuća Lazard, koja je već angažovana na nekim velikim poslovima u Srbiji, nezvanično saznaje Danas.

Lazard je savetovao državu u vezi sa koncesijom Aerodroma Nikola Tesla, koju je dobio francuski Vinci Airports, a ta kompanija savetovala je i Telekom Srbija prilikom neuspešne privatizacije 2015 godine, kada ponude nisu zadovoljile Vladu Srbije, piše Danas. List navodi i da je u regionu Lazard savetovao slovenački državni fond SOD prilikom prodaje Nove kreditne banke Maribor (NKBM) 2015.

Kako podseća ovaj list, ministarstvo finansija je polovinom oktobra raspisalo poziv za izbor privatizacionog savetnika Komercijalne banke, sa rokom za dostavljanje ponuda do 12. novembra. Za isti posao 2015. je bila izabrana japanska investiciona banka Nomura.

Kako je eKapija već pisala, na novi poziv Vlade javilo se 14 zainteresovanih kompanija. U ministarstvu finansija je za naš portal pre mesec dana rečeno da se očekuje da izbor savetnika bude okončan i ugovor o konsultantskim uslugama potpisan do kraja godine, da objavljivanje javnog poziva za prodaju 41,74% državnih akcija u Komercijalnoj banci može da se očekuje do kraja juna, a završetak transakcije do kraja 2019.

Danas dalje navodi da za Komercijalnu banku vlada veliko interesovanje u finansijskom svetu.

– Do sada je interesovanje pokazala OTP banka, mada, ukoliko se realizuje preuzimanje Societe Generale banke koje je već dogovoreno, OTP bi sa Komercijalnom imao oko 25% i pitanje je kako bi na to gledale Narodna banka Srbije i Komisija za zaštitu konkurencije. I američki investicioni fond Ripplewood advisors izrazio je zainteresovanost za udeo u Komercijalnoj, a zanimljivo je da je šef ovog fonda Timoti Kolins (Timothy Collins) svojevremeno radio za Lazard – piše Danas.

Ovaj list navodi i da se u bankarskim krugovima pojavila informacija da je Direktna banka takođe zainteresovana za Komercijalnu. Danas dodaje da se među interesentima pominju i austrijske banke Raiffeisen i Erste banka i ističe da kod Komercijalne banke postoji i “komplikacija u vidu manjinskih vlasnika – EBRD-a sa 24,4% i IFC-a sa 10,15%, koji imaju tzv put opciju koja im daje pravo da državi prodaju svoje delove za, kako je prošle godine izjavila premijerka, 252 mil EUR”.

– Ipak, kako nezvanično saznajemo, investitori su odlučili da ne iskoriste ovo pravo, bar do leta 2019. godine – zaključuje se u tekstu Danasa.

Tags
Back to top button