Sve jače neizvesnosti oko Bregzita, to utiče na privredu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Sve jače neizvesnosti oko Bregzita, to utiče na privredu

Centralna britanska banka upozorila je da su se neizvesnosti oko Bregzita “znatno intenzivirale” od početka novembra i da sve više utiču na privredu ove zemlje.

Dok je odbor Banke Engleske jednoglasno odlučio da referentnu kamatnu stopu ostavi na 0,75 odsto, devetočlani panel je primetio niz negativnih ekonomskih razvoja sa zastojem oko Bregzita.

Velika Britanija treba da 29. marta izađe iz EU, ali premijerka Tereza Mej nije uspela da ubedi poslanike da podrže njen dogovor za Bregzit pa je glasanje otkazano do sredine janaura.

U javnosti deluje utisak da će dogovor koji je Mej postigla s EU i koji predviđa bliske veze Velike Britanije i EU u trgovini robom, teško proći kroz parlament.

Postoji velika zabrinutost za privredu u slučaju da Velika Britanija izađe bez dogovora i tranzicionog perioda koji bi ublažio proces do novog trgovinskog aranžmana.

Pored naglog pada vrednosti akcija kompanija koje posluju uglavnom u Velikoj Britaniji i daljeg pada vrednosti funte. Stručnjaci u Banci Engleske navode da će poslovne investicije verovatno ostati niske, dok će oslabiti tržište nekretnina.

“Dalje intenziviranje neizvesnost oko Bregzita, spojeno sa usporenjem globalne ekonomije, uticalo je na kratkoročne izglede britanskog rasta”, navodi se u beleškama sa sastanka.

Centralna banka navodi da bi privreda Velike Britanije mogla porasti 0,2 odsto u četvrtom tromesečju, dok je u prethodnom rast bio 0,1 odsto.

“Širi ekonomski izgledi će nastaviti da značajno zavise od prirode povlačenja iz EU, pre svega: od oblika novih trgovinskih aranžmana EU i Velike Britanije da li je tranzicija nagla ili blaga i kako će reagovati domaćinstva, kompanije i finansijska tržišta”, navela je Banka Engleske.

Britanska privreda se usporila od referenduma u junu 2016. kada je izglasan izlazak iz EU i mnogi analitičari upozoravaju na moguću recesiju ako ne bude dogovora o Bregzitu.

Mnoge britanske kompanije su zabrinute zbog blokade u parlamentu, posebno one koje trguju s EU. To objašnjava i zašto su u poslednje vreme slabije investicije. I Velika Britanija i EU su ove nedelje pojačale pripreme za slulčaj da ne bude dogovora.

Tags
Back to top button