Sve je spremno za preuzimanje RTB-a, prioritet novi rudnici – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Sve je spremno za preuzimanje RTB-a, prioritet novi rudnici

Rudarsko-topioničarski basen u Boru u utorak i zvanično prelazi u ruke većinskog vlasnika “Ciđina”. Od dolaska kineskog strateškog partnera u Bor, očekivanja su velika jer se obavezao na ulaganje od milijardu i 400 miliona dolara, a prioritet je investicija u nove rudnike i tehnoški razvoj RTB-a.

Kineski “Ciđin” obezbedio je 63 odsto vlasničkog udela u RTB-u.

Država je tražila dokapitalizaciju od 350 miliona dolara a kineski strateški partner većinsko vlasništvo obavezo je ponudom od milijardu 260 miliona dolara i dodatnih 200 miliona dolara za pokrivanje tekućih dugova borskog giganta. Za preuzimanje RTB-a sve je spremno, prenosi RTS.

“Mi spremamo taj klouzig za 18. decembar imamo informacije od naših kineskih partnera da će na dan preuzimanja uplatiti svih 350 miliona dolara. I tada će biti potpisana sva neophodna akta, sprovedena Skupština društva”, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Strateški partner se obavezao da će za tri godine godišnju proizvodnju od 40 miliona tona duplirati, a za šest godina povećati na čak 160 miliona tona.

Bojan Stanić, direktor sektora za analize PKS kaže da su oni najavili da će povećati kroz te investicije efikasnost kako u površinskoj tako i u dubinskoj eksoloataciji i svakako veću efikasnost u preradi rude u topionicama.

“Time bi Srbija mogla da se nađe na trećem mestu proizvođača bakra u Evropi, odmah iza Nemačke i Poljske”, smatra Stanić.

Najvažnije je što će “Ciđin” sačuvati svih 5.000 radnih mesta, a uz obavezujući biznis i investicioni plan u Vladi očekuju i nova zapošljavanja.

Antić ocenjuje da su to zaista ambiciozni planovi.

“To govori da kompanija Ciđin ima istu viziju kao i Srbija – da RTB treba da se razvija, da otvara nove rudnike da ostane i da postane jedan od ključnih stubova naše ekonomije, naše privrede sa zaista izuzetno velikim uticajem na naš ukupni BDP i na život u čitavoj istočnoj Srbiji”, napomenuo je Antić.

Radi podsećanja, iza kompanije “Ciđin” stoji moćna kineska država. Među najvećim su kinskim proizvođačima zlata, bakra i cinka, a posluju u još devet zemlja u svetu.

Tags
Back to top button