Fabrici: Ova godina je dobra, ali Srbija ima još posla – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Fabrici: Ova godina je dobra, ali Srbija ima još posla

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je u Beogradu da je 2018. bila važna godina za evrointegracije Srbije, ali da ima još mnogo posla.

Pre otvaranja panel diskusije “Od Austrije do Rumunije – Kakvi su izgledi za proširenje Unije koja se bavi sobom” Fabrici je naveo da je potrebno još dosta napretka u oblasti vladavine prava, ali i ekonomskih reformi.

Kako prenosi Beta, on je izjavio da je politika proširenja jedna od ključnih elemenata spoljne politike EU i da se očekuje da će integracija Zapadnog Balkana biti na dnevnom redu rumunskog predsedavanja Unijom.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana-Kristina Popa rekla je da je njena zemlja posvećena da Zapadni Balkan zadrži u fokusu EU kao i da podržava evrointegracije Srbije.

Ona je ohrabrila nastavak reformi u Srbiji i pozvala na njihovo ubrzavanje, jer kako je navela, “reforme se ne sprovode zbog EU nego zbog Srbije”.

Popa je ponovila da njena zemlja ne priznaje Kosovo, ali da podržava dijalog Beograda i Prištine koji je važan deo procesa približavanja EU i da očekuje i ohrabruje postizanje rešenja.

Ambasador Austrije Nikolas Luteroti je rekao da je njegova zemlja zadovoljna zbog otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom kao i zbog toga što je u 2018. bilo više poseta na visokom nivou između Srbije i Austrije.

On je naveo da je Austrija tokom svog predsedavanja radila na bezbednosti i snazi EU, ali da je i Zapadni Balkan bio važan i da postoji interes za proširenje EU.

Predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović je rekao da naredna godina neće biti povoljna u kontekstu proširenja EU zbog izbora za Evropski parlament, usvajanja budžeta EU i drugih stvari.

To zatišje, međutim, nije razlog da se zemlje kandidati obeshrabre, naveo je Majstorović i dodao da su “cilj reforme, a ne samo članstvo u EU” i da treba iskoristiti vreme za reforme u oblasti vladavine prava.

Tags
Back to top button