Zakon o poreklu imovine stupa na snagu sledeće godine – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Zakon o poreklu imovine stupa na snagu sledeće godine

Početkom 2019. godine Srbija bi trebalo da dobije Zakon o poreklu imovine, a ministar finansija Siniša Mali poručio je da je izrada nacrta ovog zakona pri kraju.

Ministar je objasnio da je izrada nacrta ovog zakona pri kraju, a na zakonskom tekstu zajedno rade stručnjaci iz Ministarstva pravde, Ministarstva finansija i Poreske uprave Srbije. Nacrt zakona je u završnoj fazi, a sledeći korak biće javna rasprava, nakon čega sledi skupštinska procedura. Mali je naveo da je cilj da se napravi zakon koji se može sprovesti, koji daje mogućnost da se utvrdi poreklo imovine, ali i da se izbegnu zloupotrebe.

Ovo je već treći put da se donosi zakon koji se odnosi na one koji su se obogatili preko noći, a da se za veliki deo imetka ne zna tačno odakle je došao, navodi Dnevnik. Prva dva pokušaja države su završila neslavno, a o tome kako će proći najnoviji pokušaj, još je prerano govoriti.
“Treba doneti dobar i primenjiv zakon, potom ga i u praksi primeniti. Tek kada budemo imali bar nekoliko pravosnažnih presuda po tom osnovu, i oni koji se bogate na nezakonit način će se zamisliti. Najvažnije je da se sve to uradi stručno”, istakao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Čak i da dobijemo, ako ne savršen onda bar zakon koji se može primeniti, nije sve gotovo. Onda tek dolazi na red finalni deo. Da bi se oni koji su nezakonito stekli imovinu našli pred licem pravde i vratili ono što su nezakonito stekli, potrebno je dobro i efikasno pravosuđe, zaključuje se u tekstu Dnevnika.

Tags
Back to top button