Vođenje poslovnih knjiga koštaće i 1.500 evra – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Vođenje poslovnih knjiga koštaće i 1.500 evra

Usluge računovođe paušalca od sledeće godine koštaće najmanje 50 evra mesečno, dok će za mala pravna lica ta usluga koštati čak 400 evra. Ovo važi za sve one koji su angažovali člana Računovodstvene komore Srbije, prenose Novosti.

Vođenje knjiga za srednja pravna lica mesečno će koštati 1.000, a za “velike” 1.500 evra. Obračun zarada, pišu Novosti, po zaposlenom članovi Komore će naplaćivati pet evra. Pravilnik računovođama ostavlja odrešene ruke da delimično koriguju početne cene. Prilikom ugovaranja vođenja poslovnih knjiga mogu u određenoj, manjoj meri, odstupati od utvrđene cene, u zavisnosti od obima posla.

“Asocijacija je usvojila Pravilnik o polaznim osnovama za vrednovanje računovodstvenih usluga u Srbiji. Cilj je da se podigne poverenje u rad ove struke, ali i da se uvede red”, navodi list.
Pravilnik će primenjivati članovi Komore, ali su oni u obavezi da primenjuju i Etički kodeks i sve važeće zakonske i podzakonske propise.

“Želimo da država da podršku za podizanje nivoa ove važne profesije, kao i da se Zakonom o računovodstvu uredi ko može da vodi poslovne knjige”, navela je Snežana Mitrović, predsednik Računovodstvene komore.

Nažalost, danas se u praksi dešava, navodi dalje list, da vrednost računovodstvenih usluga obaraju upravo neprofesionalne i nestručne računovođe, zato što ovaj posao može da radi bilo ko. Od takvog rada najviše štete ima država.

Tags
Back to top button