Kako stoji Srbija kada su u pitanju izdaci za odbranu? – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Kako stoji Srbija kada su u pitanju izdaci za odbranu?

Američka bezbednosna agencija objavila je rang listu zemalja po troškovima za vojnu odbranu na kojoj je Srbija zauzela 86. mesto od ukupno 155 zemalja.

Naime, radi se o relativnom pokazatelju, udelu u BDP-u po tekućem kursu, a ne o apsolutnoj vrednosti. Na vrhu liste nalaze se zemlje u neposrednim sukobima ili ratnoj opasnosti.

“Srbija se sa 1,34 odsto BDP-a nalazi u donjem delu liste na 86. mestu. Za Srbiju je interesantan podatak da Kosovo i Metohija ima izdatke od 0,79 odsto BDP-a i bez zvanično formirane vojske Kosova. Od susednih zemalja veće relativne izdratke imaju Crna Gora, Bugarska i Rumunija, dok ostale imaju manje”, naveo je Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.

Prema njegovoj oceni, naši izdaci za ovu javnu delatnost trebalo bi da se povećaju na dva odsto BDP-a, što za finansiranje obaveznog vojnog roka, tako i zbog modernizacije opreme kojom vojska raspolaže.

Inače, prva na ovoj rang listi je država Oman, koja za vojne troškove izdvaja čak 13,73 odsto BDP-a, a odmah iza nje je Južni Sudan sa 10,93 odsto BDP-a, dok je trećerangiranna Saudijska Arabija sa izdacima od 10,93 odsto. S druge strane, na poslednjem, 155. mestu je Somalija, koja ne izdvaja ništa za vojne troškove, dok pretposlednje i 153. mesto zauzimaju Island sa 0,1 odsto i Ekvatorijalna Gvineja sa 0,18 odsto.

Tags
Back to top button