Brnabić: Kineske kompanije sačuvaće hiljade radnih mesta u Srbiji – Bankar.rs
SVE VESTIUncategorized

Brnabić: Kineske kompanije sačuvaće hiljade radnih mesta u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da građani Srbije već vide rezultate kineske incijative “Pojas i put”, i to kroz nove puteve, mostove, rekonstrukciju i modernizaciju železnice, energetske projekte, zaštitu životne sredine i privrednu saradnju sa kineskim kompanijama.

Ona je na Trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradskog strateškog dijaloga “Incijativa pojas i put na Balkanu” navela da su kineske kompanije samo u Smederevu sačuvale 5.000 radnih mesta, te da će u RTB Bor, gde je izabran strateški partner iz Kine, sačuvati još 5.000 mesta direktno i 25.000 indiretno.

“Radujemo se nastavku saradnje na brojnim drugim projektima, uključujući i obrazovanje, koje je visoko na listi Vlade Srbije”, rekla je Brnabićeva.

Podsetila je i da je 29. novembra u Pekingu otvoren srpski kulturni centar “Ivo Andrić”, posle Pariza drugi u svetu, i dodala da s nestrpljenjem očekuje i otvaranje kineskog kulturnog centra u Beogradu.

“Saradnja u obrazovanju i kulturi dodatno će doprineti povezanosti dve zemlje i naroda i njihovom čeličnom prijateljstvu”, ocenila je Brnabić i dodala da je u trenutku kada se u svetu sve više promoviše nepoverenje, zadovoljstvo biti na konferenciji koja promoviše otvoreni dijalog, te da je čast što Srbija u takvoj vrsti dijaloga može da se uključi na ravnopravnim osnovama sa Kinom.

“Dosledna politika pružene ruke i nemešanja u unutrašnje stvari drugih država napravila je od Kine velikog prijatelja i iskrenog partnera svih koji dele istu vrstu dobronamernog odnosa prema svetu”, rekla je Brnabić.

Navela je da su zahvaljujući marljivom radu i izvanrednim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga srpsko-kineski odnosi danas na istorijskom vrhuncu.

“Ujedinimo naše snage kako to prijatelji čine na zadovoljstvo jednih i drugih”, poručila je Brnabić i zaključila da će vlada nastaviti da podržava zajedničke projekte.

Tags
Back to top button