Amerika dominira svetskim tržištem oružja – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Amerika dominira svetskim tržištem oružja

SAD dominiraju svetskim tržištem oružja, slede Rusija i Velika Britanija, dok su nemačke firme negde u sredini, navodi se u najnovijem izveštaju Instituta SIPRI.

Kako je preneo nemački Dojče vele pozivajući se na podatke međunarodnog Instituta za istraživanje mira u Stokholmu (SIPRI), američke firme među sobom dele više od polovine svetskog tržišta oružjem. Na vrhu liste od 100 najvećih proizvođača oružja na svetu je američki koncern Lokhid Martin, koja čvrsto drži prvo mesto sa prodajom od čak 44 milijarde američkih dolara.

Najveća mušterija američkih proizvođača oružja je američka vojska koja stalno nabavlja novo oružje i ektremno skupe sisteme, kao i nosače aviona. Lokhid Martin za njih proizvodi između ostalog borbeni avion “F-35 Lightning” i transportni avion “C-130 Hercules”.

Druga po veličini kompanija u proizvodnji oružja je proizvođač aviona Boing.

Trka u naoružanju nastavlja se i time se povećava zarada koncerna iz ove branše, a za profizt navedenih firmi iz SAD dobro je nadmetanje sa zamljama kao što su Rusija i Kina. Primera radi, Lokhid Martin je nedavno razvio skupu “hipersoničnu raketu” koja može da izbegne konvencionalne radarske sisteme, a Rusija i Kina već imaju takve rakete.

Najveći proizvođač oružja u Zapadnoj Evropi i dalje je Velika Britanija, a sledi Francuska. Britanska korporacija “BAE Systems”, koja ima više od 83.000 zaposlenih, jedini je evropski proizvodač koji je ušao u prvih pet najvećih na svetu.

Ruske firme za proizvodnju oružja su 2017. profitirale od Putinovih programa modernizacije vojske, konstatovao je  DW dodajući da se tako najveća ruska firma u ovoj branši prvi put našla među prvih 10 na listi SIPRI.

Prema proceni istraživača u Stokholmu, tri kineske kompanije bi takođe trebalo da se nađu na vrhu liste, ali, pošto one ne objavljuju dovoljno pouzdanih podataka o prodaji oružja, nisu navedene na listi.

Među 100 najvećih proizvođača oružja sveta nalaze se i četiri nemačke firme: pored kompanije Rajnmetal, tu su firme Tisenkrup i Kraus-Mafej Vegman koje proizvode podmornice, brodove, tenkove i oklopna vozila za Bundesver, ali i izvoze.

Tags
Back to top button