Sberbank na prvom mestu među bankama Centralne i Istočne Evrope – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Sberbank na prvom mestu među bankama Centralne i Istočne Evrope

Sberbank je zauzela prvo mesto u poređenju banaka centralne i istočne Evrope (CEE), a koje sprovodi magazin “The Banker”. Osnovan 1926. godine, britanski magazine “The Banker” je ključni izvor podataka i analiza finansijske industrije.

Poređenje “Top 1000 svetskih banaka” koje sprovodi postavlja mernu jedinicu u industriji već od 1970. godine, pružajući sveobuhvatne informacije o zdravlju bankarskog sektora.

Regionalno poređenje banaka u zemljama centralne i istočne Evrope je sastavni deo godišnjeg poređenja “Top 1000 svetskih banaka”. Kriterijumi koji određuju rangiranje su profitabilnost, stopa povrata kapitala, te osnovni kapital (Tier 1), a podaci su preuzeti iz godišnjih izveštaja za 2017. godinu.

Sberbank je najveća ruska banka – kreditor koja je dalje proširila liderstvo tako što je povećala kapital za skoro 30% u odnosu na prethodnu godinu. U globalnom poretku “Top 1000 svetskih banaka” Sberbank sada zauzima 31. mesto, čime je njena pozicija pomerena unapred za pet mesta u odnosu na prethodnu godinu.

Prema “The Banker” analizama, ruske banke dominiraju u poređenju sa bankama centralne i istočne Evrope, uzimajući u obzir osnovni kapital i profitabilnost.

Tags
Back to top button