Kineska centralna banka odgovorila na pretnje SAD – Bankama oslobođeno 100 milijardi dolara za kreditiranje – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Kineska centralna banka odgovorila na pretnje SAD – Bankama oslobođeno 100 milijardi dolara za kreditiranje

Kineski regulatori “oslobodiće” bankama dodatnih 100 milijardi dolara za kreditiranje, a finansijski analitičari ocenjuju da bi ovaj potez mogao da doprinese vraćanju povrenja investitora usled tržišnih tenzija s Vašingtonom.

Naime, jučerašnja odluka regulatora da smanje stopu obavezne rezerve banaka jedna je u nizu mera koje su ekonomisti predviđali pre izbijanja spora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, izveštava agencija AP.

Prema njihovim ocenama, ovo bi moglo da pomogne smanjenju strahovanja u pogledu pretnji da će povećanje američkih uvoznih tarifa dovesti do slabljenja kineskog ekonomskog rasta.

Kineska centralna banka je saopštila da ovo smanjenje stope, treće u ovoj godini nakon redukovanja u januaru i aprilu, treba da pomogne državnim kompanijama da restrukturiraju svoje dugove.

Smanjenje rezervisanja za 0,5 procentna poena

Iznos sredstava koje će banke morati da drži na ime rezervisanja kod centralne banke biće smanjen za 0,5 procentnih poena njihovih depozita, navela je Narodna banka Kine. Kako je dodala, na taj način će se osloboditi oko 700 milijardi juana.

Centralna banka je precizirala da će od toga 200 milijardi juana (30 milijardi dolara) biti namenjeno za kreditiranje malih preduzeća, a ostatak za restrukturiranje dugova.

Vašington je najavio da će 6. jula uvesti dodatne 25-procentne tarife na uvoznu kinesku robui vrednu 34 milijarde dolara, kao odgovor na žalbe da Peking “krade ili pritiska strane kompanije da predaju svoju tehnologiju da bi ušle na kinesko tržište”.

Peking je obećao uzvratne mere, na šta je Tramp zapretio dodatnim tarifama, podižući iznos na ukupno 450 milijardi dolara kineskih proizvoda koji bi mogli da budu obuhvaćeni tim merama, odnosno na skoro 90 odsto kineskog izvoza u SAD.

 

Blic.rs

Tags
Back to top button