NBS kaznila jedanaest banaka zbog kršenja zakona o zaštiti klijenata – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

NBS kaznila jedanaest banaka zbog kršenja zakona o zaštiti klijenata

 Za prvih pet meseci ove godine Narodna banka Srbije (NBS) novčano je kaznila 11 banaka u zemlji koje su prekršile zakone o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Bankama je, kažu za Tanjug u NBS, u tom periodu izrečeno 14 novčanih kazni što je duplo više u odnosu na celu proteklu godinu.

Najčešće su kažnjavane banke zbog povrede pojedinih odredbi Zakona o platnim uslugama i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Kako je poručila guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković NBS će popisati sve usluge koje banke nude klijentima kako bi se izbegli skriveni troškovi banaka jer su banke po zakonu obavezne da imaju specifikaciju troškova i da sve troškove predstave klijentima.

“Narodna banka Srbije je u periodu od 1. januara do 31. maja ove godine donela 20 rešenja kojima je bankama naloženo otklanjanje nepravilnosti, zbog povrede propisa kojima se uređuje oblast zaštite korisnika finansijskih usluga, s tim da se od tog broja, dva rešenja odnose na nepoštenu poslovnu praksu, a jedno na nepravične ugovorne odredbe”, objašnjavaju u NBS.

U 2017. godini je, dodaju, izrečeno sedam novčanih kazni prema sedam banaka u Srbiji.

Tags
Back to top button