Tabaković: U aprilu najniži nivo problematičnih kredita ikada – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Tabaković: U aprilu najniži nivo problematičnih kredita ikada

Nivo problematičnih kredita (NPL) u bankarskom sektoru Srbije na kraju aprila iznosio je 8,8 procenata, što je najniži nivo otkako se ovaj podatak prati, saopšštila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Na konferenciji za novinare sa ministrom finansija Sinišom Malim i predstavnicima MMF-a, Tabaković je navela da je prethodni podatak pokazao da je nivo NPL-ova bio 9,2 odsto.

“Značajnim snižavanjem referentne kamatne stope Narodna banka Srbije je uticala da kamatne stope na dinarske krediti privredi i građanima padnu na najniži nivo, dorpinoseći i na taj način rastu raspoloživog dohotka”, izjavila je Tabaković.

To su, kaže, činjenice i rezultati koji su postignuti zahvaljujući doslednom sprovođenju ekonomskog programa dogovorenog sa MMF-om, ali ističe da ostaje još mnogo toga ostaje da se uradi i da se Srbija kada postigne dogovor tog dogovora i pridržava.

Naglasila je da treću godinu zaredom postoji puna pokrivenost deficit stranim direktnim investicijama, da je inflacija niska i stabilna, kao i da je relativno stabilan kurs, te da je zadatak održati postignute rezultate u reformi čiji je kranji ishod povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru i poboljšanje životnog standarda svih građana.

Očekuje da će uz pomoć MMF-a održiv rast biti zasnovan pre svega na investicijama koje će povećati proizvodnju, izvoz i zaposlenost.

Istakla je da se održiv razvoj zasniva na odličnim rezultatima fiskalne politike koji su postignuti koordinacijom Vlade Srbije i NBS.

Postignuti rezultati omogućili su i da novi aranžman bude u formi savetodavnog, nefinansijskog Instrumenta za koordinaciju politika, te se zaključenje novog aranžmana sa Srbijom očekuje sredinom jula.

Tags
Back to top button