Najveće kriptofirme pobegle iz Slovenije – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESVE VESTI

Najveće kriptofirme pobegle iz Slovenije

Većina firmi prošle godine nije ostvarila značajnije prihode jer se za sada uglavnom bave razvojem digitalnih rešenja.

Slovenija se smatra jednim od vodećih zemalja u uvođenju blockchain tehnologije i na tom području pojavio se veliki broj preduzetnika koji su iskoristili val euforije i kod kuće i u inostranstvu prikupili milione evra startup novca za razvoj svojih digitalnih rešenja. Samo u poslednje dve godine na ICO-ima su prikupili gotovo 200 miliona evra, piše portal Siol.net. Neke slovenske projekte, kao što su Viberate i InsurePal, kao vrlo perspektivne prepoznala je globalna zajednica i njihova vrednost danas se već meri u desetinama miliona evra.

Međutim, portal je nakon pregleda poslovanja nekih od najistaknutijih slovenskom kriptofirmi zaključio da većina tih kompanija prošle godine nije ostvarila značajnije prihode, jer se za sada bave razvojem rešenja ili pokušavaju ostvariti neki promet. Takođe, ono što je najviše zabrinjavajuće, da su najuspešniji projekti, koji imaju nekoliko desetina zaposlenika, već preselili u porezne oaze i globalne finansijske centre, dok su u Sloveniji sedišta zadržale uglavnom manje firme. Usto, u svim firme, čak i ako nemaju sedište u Sloveniji tvrde da će u njoj plaćati porez.

Milijuni za pet minuta
Daleko ispred svih po prihodima je nesumnjivo Bitstamp, najveća evropska menjačnica virtuelnih valuta, koju su 2011. godine u Kranju osnovali Nejc Kodrič i Damijan Merlak, a koja je kasnije sedište preselila u u Londonu. Koliki promet ostvare nije službeno poznato, a list Finance je na temelju broja transakcija i prosečne provizije koja se plaća Bitstampu izračunao da je prihod tvrtke u poslednjih 12 meseci iznosio od 150 do 200 miliona dolara.

Mnogo manje ostvarila je firmi NiceHash, koja se bavi rudarenjem kriptovaluta, a krajem prošle godine bila je na meti hakerskih napada kada su im ukradeni bitcoini vredni 56 miliona evra. Prošle su godine dosegli 6,8 miliona evra prihoda i nekoliko desetina tisuća evra dobiti. Manje od milion evra prihoda ostvaruje Viberate, slovenski muzički startup, s najvećom bazom podataka muzičara i muzičkih događanja u svetu. Među osnivačima jedan je od najuspešnijih slovenskih DJ-a Uroš Umek. Ove godine očekuju se bolji rezultati, jer su lani za manje od pet minuta na kripto kovanicama prikupili milione dolara.

Niski životni troškovi
Najpoznatiji slovenski kripto projekti: Hive, InsurePal, Iconomi, SportyCo i Cofound.it skrivaju podatke, jer su firme registrovali u inostranstvu, neki od njih u poreznim oazama. Timovi koji razvijaju projekte InsurePal, SportyCo i Bitstamp izabrali su London odnosno Veliku Britaniju. Hive i Cofound.it otvorili su firme na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, a Iconomi je prošle godine sedište s Kariba preselio na Maltu.

“Mi stvaramo globalnu platformu, a time i globalnu priču. Iza nje trenutno stoji 50 predanih i vrlo sposobnih ljudi iz različitih zemalja iz celog sveta”, objašnjavaju u Iconomiju, dodajući da je u Sloveniji  ostao deo koji se odnosi na tehničke aspekte razvoja i rada njihove platforme. Ipak, svako, uključujući i one s inostranim firmama, naglašava: “Mi plaćamo poreze u Sloveniji”, navodi Siol.net. Jedina od velikih kriptofirmi koja posluje isključivo u Sloveniji je Viberate.

“Mi u potpunosti poslujemo u Sloveniji jer verujemo da imamo najviši kvalitet života i najbolje osoblje u našoj zemlji, imamo radno iskustvo u Silicijskoj dolini, ali nam je drago što smo odlučili zadržati celu firmu kod kuće, a trenutno imamo 65 stalno zaposlenih”, rekla je za Siol.net Vasja Veber iz Viberata. “Slovenija porezno gledano nije najpovoljnija okolina za započinjanje poslovanja, ali moramo uzeti u obzir celokupan trošak poslovanja i ako računamo na činjenicu da su životni troškovi u Sloveniji znatno niži nego u razvijenim zapadnim zemljama, situacija nije tako loša”, dodala je Veber.

 

Tags
Back to top button