Brexit efekat: Pariz pretekao London kao najpoželjnija ulagačka destinacija u Evropi – Bankar.rs
Investiciono bankarstvoSLIDERSVE VESTI

Brexit efekat: Pariz pretekao London kao najpoželjnija ulagačka destinacija u Evropi

Pariz je pretekao London kao najatraktivnija destinacija za strane ulagače, pokazuje istraživanje konsultantsko-revizorske kuće Ernst & Young (EY), što se dogodilo po prvi puta u 15 godina, odnosno otkad EY provodi to istraživanje.

Promena u poretku na europskom kontinentu je, s jedne strane, znak uticaja referendumske odluke Velike Britanije o izlasku iz Europske unije – Brexita, a s druge pak takozvanog “Macron efekta”,  odnosno reformi francuskog predsednika Emmanuela Macrona naklonjenih poslovnom sektoru.

U istraživanju, u kojem su korišteni i podaci EY-a i IBM-a za 2017. godinu, učestvovale su 502 kompanije, a francusku prestonicu kao najpoželjniju destinaciju za direktna strana ulaganja (FDI) odabralo je 37 posto ispitanih, dok se za London odlučilo njih 34 posto.

Gledana kao celina, Velika Britanija je u 2017. godini ostala vodeća evropska destinacija za direktna strana ulaganja, s 1.205 od ukupno 6.653 novih takvih projekata u Evropi, ispred Nemačke s 1.124 projekta i Francuske s 1.019 FDI projekata.

No, ta brojka je u slučaju Francuske u jednoj godini skočila za 31 posto, dok je rast broja ulagačkih projekata u Britaniju zabeležio usporavanje, te je bio tek šest posto veći nego u 2016. godini.

Ovo je prvi puta od 2003. godine da je Pariz nadmašio London, odnosno od kada se provodi godišnje istraživanje. Na trećem mestu se našao Berlin, a na četvrtom Frankfurt.

“Velika Britanija oseća uticaj Brexita”, ocenuje se u izveštaju.

“Ulaganja su usporila nakon finansijske krize 2008. godine, ali Francuska sada hvata priključak, delom zahvaljujući Brexitu”, dodaje se te navodi da su reforme predsednika Macrona tržište rada učinile fleksibilnijim.

Tags
Back to top button