Priznata greška: Australijska banka plaća kaznu od 531 milion dolara – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Priznata greška: Australijska banka plaća kaznu od 531 milion dolara

Komonvelt banka Australije pristaje da plati kaznu od 531 milion dolara zbog nepoštovanja mera koje sprečavaju pranje novca i finansiranje terorizma.

Visina kazne određena je u pregovorima banke i Analitičkog centra za transakcije Australije (AUSTRAC) kao deo rešenja u okviru sudskog postupka koji je započeo u avgustu prošle godine, navodi AP.

Banka će isplatiti dodatnih 1,9 miliona dolara AUSTRAC-u za pravne troškove, a takođe je priznala da je zakasnila u izveštavanju o više od 53.500 sumnjivih transakcija u periodu od 2012. do 2015. godine, od kojih je svaka bila veća od 10.000 australijskih dolara (oko 7.500 američkih dolara).

Kao uzrok tih propusta, banka navodi grešku u softveru.

Sumnjive transakcije obavljali su ljudi povezani sa međunarodnom trgovinom droge, a banka sumnja da su pojedine osobe povezane i sa terorističkim grupacijama, prenosi AP.

“Iako su bile nenamerne, u potpunosti shvatamo ozbiljnost grešaka koje smo napravili. Naš današnji dogovor jasno je priznanje naših grešaka i važan je korak u unaprednjenju banke. U ime Komonvelt banke izvinjavam se zajednici zbog toga što smo ih izneverlili”, rekao je izvršni direktor banke Met Komin.

Vlada Australije pozdravila je dogovor banke i AUSTRAC-a.

Tags
Back to top button