6 stvari koje morate da znate ako koristite kartice u inostranstvu – Bankar.rs
Platne karticeSLIDERSVE VESTI

6 stvari koje morate da znate ako koristite kartice u inostranstvu

Banke u inostranstvu naplaćuju znatno veće provizije, zato je važno koristiti ih oprezno.

Ukoliko na letovanje nosite keš, rizikujete da u slučaju krađe ostanete bez novca, a ako odlučite da plaćate karticama “pokrašće” vas banke koje za podizanje novca naplaćuju ogromne provizije uz papren kurs.

– Naknade su veće i za plaćanje karticama i za podizanje novca sa bankomata. Zato je moj savet da se nosi keš i da se što manje koriste usluge banaka, posebno na bankomatima – kaže Gavrilović.

ČUVAJTE PIN KOD
Ako ga ne znate napamet, vodite računa gde čuvate PIN kod. On nikako ne sme biti u istom novčaniku gde je i kartica, jer tako u slučaju krađe lopov ne može da je zloupotrebi.

NAĐITE VAŠU BANKU
Banke svojim klijentima najčešće ne naplaćuju provizije za podizanje novca ni u zemlji, ni u inostranstvu. Ipak, Narodna banka Srbije savetuje građanima da pre polaska na odmor provere sa bankom u kojoj imaju račun kakva je njihova politika po ovom pitanju.

DEBITNA, NE KREDITNA
Ako vam je u inostranstvu potrebna gotovina, podignite je koristeći debitnu karticu, nikako kreditnu, jer su provizije i duplo veće. Tako se provizija za obične platne kartice kreće oko dva odsto, odnosno minimum dva evra, dok za kreditne ide i do 3,5 odsto, odnosno pet evra.

IZBEGAVAJTE BANKOMATE
Ako ste osuđeni da na letovanju plaćate karticom, povoljnije vam je da njome plaćate robu i usluge u prodavnicama i restoranima, nego da podižete novac sa bankomata, jer provizija na POS terminalima u marketima iznosi oko jedan odsto, dok na bankomatima ide i do tri.

PODIGNITE VEĆI IZNOS
Da ne biste plaćali provizije posle svakog podizanja novca na bankomatima, gledajte da odjednom podignete veći iznos, a ne svakog dana po malo, jer ćete u tom slučaju banci za svako podizanje novca minimum dati od dva do pet evra.

IZABERITE DINARE
Ukoliko kod nekih trgovaca u inostranstvu na displeju POS terminala bude ponuđeno da vam iznos iskaču u dinarima ili u lokalnoj valuti, izaberite dinare, jer će kurs biti povoljniji.

Provizije u procentima:
1 odsto – plaćanje u prodavnici
1-3,5 odsto – podizanje novca na bankomatu druge banke
3-5 odsto – podizanje novca na šalteru
Telegraf
Tags
Back to top button