Nemci i dalje čuvaju 12,6 milijardi maraka – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Nemci i dalje čuvaju 12,6 milijardi maraka

Skoro 28 godina nakon povlačenja iz opticaja valute bivše Istočne Nemačke i 16 godina od uvođenja evra, još uvjek su na dnu neke fijoke, u davno zaključanom sefu, u kutiji zakopanoj u bašti – milijarde nemačkih maraka.

Na dan 31. decembra 2001. godine, poslednjeg dana prije uvođenja evra, u opticaju je, prema podacima Bundesbanke, bilo 162,3 milijarde nemačkih maraka.

Do sada je više od 92 posto tog novca vraćeno, odnosno zamenjeno za evro.

Ali, prema podacima iz aprila, na zamenu još čeka 12,6 milijardi maraka.

Taj novac nije bezvredan. Ukoliko su to novčanice izdate poslije 20. juna 1948, one se i danas mogu, u neograničenom iznosu, zameniti za evre u jednoj od 35 filijala Bundesbanke. Pri tom je rok za zamenu – neograničen. I još nešto: za razliku od većine drugih valuta, zvanični kurs evro-marka i dalje je isti kao i 2001. godine – 1,95583 maraka za evro. Nema dakle razloga za žurbu – što možeš danas, ostavi za sutra.

Elmar, penzioner iz Berlina, pre više od godinu dana pronašao je među stranicama knjige 500 maraka koje je ko zna kada tu ostavio. Konačno je ovih dana otišao da ih zameni za evre.

U proteklih 12 meseci, Bundesbanka zamenila je 90 miliona maraka. Preostalih 12,6 milijardi maraka vrijedi oko 6,3 milijardi evra. Realno gledano, pošto je više od polovine tog novca u kovanicama, ljudima verovatno nije vrijedno da odu do banke i zamene za eure.

U saopštenju Bundesbanke objašnjavaju da oni time održavaju poverenje ljudi u njemačku valutu, a kao drugo, marka je i dalje „međunarodna rezervna valuta“, referentna naročito u pojedinim državama istočne Evrope i na Balkanu.

Neke banke više ne primaju kovanice, ali i dalje menjaju papirne novčanice – recimo u Belgiji, Luksemburgu, Slovačkoj i Sloveniji. U Španiji, Portugaliji i Holandiji rok za zamenu uskoro ističe. U Francuskoj, Finskoj, Grčkoj, Italiji, Malti i na Kipru – vreme je isteklo. Među zemljama eurozone samo Njemačka, Austrija, Irska, Letonija, Litvanija i Estonija nemaju vremenski rok za zamenu starih valuta.

Za mnoge Nemce, nemačka marka je više od komada papira odnosno metala. Za mnoge je to još uvek simbol ekonomskog uspeha zemlje i zato nije preterano reći da je prelazak na euro za mnoge bio trauma. Ali, vreme leči sve. To su shvatili i oni koji su ovog jutra bili u redu ispred ekspoziture Bundesbanke u Berlinu.

Izvor: DW

Back to top button